StoryEditorOCM
RegijaVOJSKA CRNE GORE

Radije ispali smiješni i nesposobni, nego da kažu kako je Hrvatska odbila školovati njihove kadete. MORH šuti

Piše Jadran Kapor
3. rujna 2024. - 17:01
Na poligonu ”Gasinci” kod Djakova prvi je puta održana zajednicka vojna vježba HV i pripadnika Oružanih snaga Crne Gore. Vlado Kos/Cropix/Cropix

Ministarstvo obrane Crne Gore priznalo je u utorak nevjerojatnu aljkavost i nesposobnost kod upisa svojih kadeta u hrvatska vojna učilišta. Prva informacija o tome glasila je da je Hrvatska odbila primiti crnogorske kadete iz političkih razloga, ponajviše zbog crnogorske, zapravo srbijanske rezolucije o Jasenovcu i spora oko školskog jedrenjaka Jadran.

Kandidat koji se trebao školovati u Ratnoj školi Hrvatske vojske odbijen je jer nije do propisanog roka unaprijeđen u viši čin, a sigurnosna provjera za dvojicu kadeta koji su se trebali školovati  na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” završena je kasno, nakon roka za prijavu, priznalo je ministarstvo koje vodi Dragan Krapović, prosrpski član vlade crnogorskog premijera Milojka Spajića. 

image

Crnogorski ministar obrane Dragan Krapovic 

(Photo by Mustafa Ciftci/ANADOLU/Anadolu via AFP)

Mustafa Ciftci/Anadolu Via Afp

Službeno priznanje vlastite nesposobnosti crnogorskog ministarstva objavile su podgoričke Vijesti.

Krapovićevo ministarstvo naglasilo je da je do sada imalo odličnu suradnju s hrvatskim vojno-obrazovnim ustanovama. U njima se trenutno školuje sedam kadeta i jedan časnik na zapovjedno-stožernom usavršavanju koje je počelo u ponedjeljak.

Ministarstvo obrane CG objašnjava da je MORH crnogorskim kolegama dostavio pozivno pismo za školovanje pripadnika njihove vojske, te za još jednog polaznika Ratne škole. pritom je, kažu, MORH precizno naveo uvjete koje te osobe trebaju ispunjavati.

- Načelnik Generalštaba je, u skladu s procedurom, 17. maja 2024. godine dostavio prijedlog da se na usavršavanje na Ratnoj školi uputi osoba nižeg čina od onog traženog pozivnim pismom, uz napomenu da je u toku postupak redovnog unapređivanja u viši čin (prijedlog za redovno unapređenje upućeno 8. maja 2024. godine), čime bi se ispunio traženi uvjet. O prijedlogu načelnika Generalštaba obaviješten je i MORH. Ministar je u dva navrata informirao članove Savjeta za obranu i sigurnost o nužnosti donošenja odluke o njegovom unapređenju radi školovanja. S obzirom na to da je odluka o unaprjeđenju donijeta tek 28.8.2024. godine, što je nakon roka kojeg je dostavila hrvatska strana, Hrvatska nas je informirala 29.8.2024. godine da više nije moguće uputiti kandidata na Ratnu školu za školsku 2024/25 - stoji u priopćenju crnogorskog Ministarstva obrane.

image

 Hrvatsko vojno Učilište Dr. Franjo Tudjman

 Foto: Josip Bandić/CROPIX

Josip Bandic/Cropix

Što se tiče ostalih pet kadeta prijavljenih za školovanje na HVU “Dr. Franjo Tuđman”, dvojica kandidata su odustala od školovanja, a za trojicu nije dovršen postupak obavještajno-sigurnosne provjere.

Slobodna Dalmacija je još u ponedjeljak poslala MORH-u upit o tome na kojim su se sve vojnim učilištima u Hrvatskoj školovali vojnici kadeti i časnici Vojske CG i koliko ih je do sada završilo školovanje. Pitali smo i o čijem su se trošku školovali crnogorski kadeti i časnici, no MORH ni u utorak poslijepodne nije na ta pitanja odgovorio, niti je poslao obrazloženje zbog čega eventualno na to ne može odgovoriti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 11:04