StoryEditor

Prvi službeni rezultati BiH izbora: u Predsjedništvu Izetbegović, Radmanović i Komšić (FOTO)

Piše PSD.
3. listopada 2010. - 02:09

U nedjelju su u BiH održani šesti poslijeratni opći izbori. Preko 3,1 milijuna birača u BiH birali su tri člana Predsjedništva BiH, dva iz hrvatsko-bošnjačke federacije i jednog iz entiteta Republike Srpske, zastupnike Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike RS, zastupnike u Narodnoj skupštini RS, te zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i zastupnika u deset  županijskih skupština u FBiH.

Prema prvim službenim rezultatima Centralne izborne komisije BiH  članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine iduće četiri godine bit će Bakir Izetbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšić.

U izbornoj utrci sudjelovalo je 8.236 kandidata 39 stranaka i 11 koalicija, te 13 nezavisnih kandidata. Za izbore je registrirano 1.192.182 birača u RS, a 1.934.417 u FBiH.

Nakon prebrojanih 82, 25 posto glasova u izboru za članove Predsjedništva BiH, SIP BiH je u jedan sat poslije ponoći, priopćio da je Bakir Izetbegović (SDA), do sada, osvojio 133.933 glasa ili 34, 65 posto.

U izboru za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, na drugom mjestu je Fahrudin Radončić (SBB BiH)  s 116.960 glasova ili 30,26 posto, a slijedi ga dr. Haris Silajdžić (Stranka za BiH) sa 97.537 glasova ili 25, 23 posto.

Od kandidata iz reda hrvatskog naroda najviše glasova osvojio je Željko Komšić (SDP BiH), 271.449 glasova ili 59, 07 posto. Slijedi Borjana Krišto (HDZ BiH) s 94.881 glasom ili 20,65 posto, Martin Raguž (HDZ 1990- HSP) sa 52.215 glasova ili 11,36 posto te Jerko Ivanković Lijanović sa 38.049 glasova ili 8,28 posto.

Kandidat SNSD-a Nebojša Radmanović i dalje vodi u odnosu na kandidata kolcije „Zajedno za Srpsku dr. Mladena Ivanića i to u omjeru 211.593 glasa (49,84 posto) u odnosu na 199.833 glasa (47,07 posto) koliko ima Ivanić.

Iz do sada prebrojanih glasova evidentno je kako su Hrvatima u BiH i na ovim izborima njihovog člana u Predsjedništvo izabrali ponovo Bošnjaci.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović komentirajući rezultate za Predsjedništvo BiH je podvukao kako Željko Komšić s 300 000 osvojenih glasova ne može predstavljati hrvatski narod, te da je BiH nakon ovih izbora dobila bošnjačkog i srpskog člana Predsjedništva, te člana Predsjedništva iz reda ostalih.

Glede izbornih rezultata, predsjednik HDZ-a BiH je kazao kako je sigurno da uvjerljivo vode u svim županijama gdje su Hrvati većina.

- Ti su rezultati na tragu naših očekivanja i onih brojki koje smo nudili javnosti", kazao je Čović već u ranijoj izjavi danoj nakon objave prvih neslužbenih rezultata za Predsjedništvo BiH. Tada je spomenuo i kako se javlja iz Doma HDZ-a BiH u Mostaru, grada prijestolnice buduće hrvatske federalne jedinice BiH.

Što se tiče budućih partnera kod uspostavljanja vlasti na državnoj i entitetskoj razini, Čović je kazao kako od ranije imaju dogovor sa SNSD-om na državnoj razini, a da su na federalnoj razini razgovarali sa svim strankama.

- Ne vidim razloga da se ne dogovorimo s bošnjačkim strankama koje budu imale većinu u Federaciji BiH-kazao je Čović.

- Željko Komšić je izabran bošnjačkim glasovima i to je pokazatelj da Hrvati u BiH, zajedno s drugim strankama koje čine većinu u Parlamentu BiH, moraju nešto poduzeti kako bi se ustavno rješenje BiH promijenilo i kako se nikad više ne bi dogodilo da Hrvatima u BiH bilo tko drugi izabere njihovog člana Predsjedništva BiH," izjavio je predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić, komentirajući prve neslužbene rezultate za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Nakon ponoći objavljeni su i rezultati izbora za Zastupnički dom Parlamenta BiH, ali na iznimno malom uzorku sa pet posto biračkih mjesta.

Prema privremenim rezultattima, u dijelovima BiH s hrvatskom većinom najveći broj glasova osvojio je HDZ BiH, u bošnjačkim dijelovima SDP i SDA, a u Republici Srpskoj Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Izbori su protekli u relativno mirnoj atmosferi. Zabilježeno je tek nekoliko incidenata od kojih je najveći na jednom biračkom mjestu u Travniku gdje su se fizički sukobile dvije osobe.

Prema procjenama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP), ovi opći izbori će koštati 6,3,6 milijuna eura. Izbore je promatralo 779 promatrača, 20 udruženja građana i najmanje 485 međunarodnih promatrača u ime 35 međunarodnih organizacija.

m. landeka, psd, jl
 foto: dado ruvić / cropix

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:36