StoryEditor
RegijaDRAMA UZ GRANICU

Proključala situacija u Unsko-sanskom kantonu: zaraženi migrant pobjegao iz izolacije, građani izišli na ulice, policija blokirala izbjegličke kampove

19. kolovoza 2020. - 19:12
Policija na ulicama BihaćaRobert Fajt/HANZA MEDIA

Jedan od migranata zaražen koronavirusom pobjegao je iz izolatorija u Unsko-sanskom kantonu.
Njemu je 12.kolovoza bilo dijagnosticirano oboljenje od Covida-19, a slučaj bijega potvrdile su danas lokalne vlasti.
- Definitivno ga nismo našli. On je pobjegao. Sad, gdje je dalje, na ulicama, izvan kantona, to ne možemo znati. Testiran je još jedan migrant koji je bio s njim jer je došao iz "gamea", vratio se. Sva sreća je u tome da on nije bio u kontaktu sa migrantima. Bio je izoliran, testiran je i čekamo rezultate – izjavila je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

Danas je, inače, donesen čitav niz mjera nakon što su proteklih dana situacija s migrantima i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva eskalirali. To znači zabranu ulaska migranatima na područje iznad prihvatnih kampova, kao i njihova prijevoza svim prijevoznim sredstvima, kretanje i okupljanje na javnim površinama, te zabranu pružanja usluga smještaja takvim licima.

Policiji je naloženo da na administrativnim granicama kantona postavi kontrolne punktove i spriječi dodatni priljev migranata.
Svemu su prethodili višednevni prosvjedi mještana. Najogorčeniji su bili oni iz mjesta Purići kod Velike Kladuše, koji su dvije protekli noći izišli na ceste odlučni spriječiti bilo kakav prolazak migranata.

Zbog cijele situacije šef SBB-a i bivši ministar sigurnosti, Fahrudin Radončić zatražio je ostavku bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i bliskoga suradnika Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića. Optužio ga je, među ostalim, da je ohrabrio ilegalne migrante da hrle ka BiH i pri tome domaće policijske snage potpuno ignoriraju. Osim toga, još je jednom ponovio tezu o dogovoru Džaferovića i pakistanskog veleposlanika u Sarajevu Khalia Raoa.

- Da je počeo proces legalnih deportacija u skladu s međunarodnim pravom, što sam kao ministar sigurnosti BiH inicirao - situacija bi bila sigurno bolja. Zato puna podrška građanima koji se okupljaju u Krajini. Džaferović napokon mora mrdnuti iz Sarajeva, otići pred građane koji su u strahu od ilegalnih migranata zaključani u svojim kućama. Ako se boji, neka ostane u Sarajevu i, za početak, proglasi personom non-grata pakistanskog ambasadora. Time bi pokazao da shvaća ozbiljnost situacije i da počinje štititi suverenitet i sigurnost Bosne i Hercegovine i pravo građana. Ako to neće, ima i treća opcija - neka da ostavku!
U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gdje se u slučaju ostavke bira njegov nasljednik, sigurno ima sposobnijih i odgovornijih političara iz SDA – poručio je Radončić.

Nakon ovih njegovih riječi, danas se pojavila informacija kako je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić primio jučer ambasadora Islamske Republike Pakistan. Ništa konkretno nije dogovoreno, već je očito sastanak trebao poslužiti za umirenje javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. listopad 2020 02:54