StoryEditor
Regijačetnici novog doba

Prisjele im crne odore; Krvce, Vojvoda i guslar Lečić završili na optuženičkoj klupi nakon što su po Višegradu pjevali: ‘Bit će opet krvava Drina...‘

22. veljače 2021. - 19:06
Sa četničkog skupa u Višegradu 10. ožujka 2019. godine

Pripadnici Ravnogorskog pokreta, udruge koja u Republici Srpskoj baštini tradicije zlogasnih četničkih postrojbi iz Drugog svjetskog rata, danas su se konačno našli na optuženičkoj klupi Suda Bosne i Hercegovine.

Trojicu čelnika pokreta, Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića tereti se za izazivanje i raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje u Višegradu, gdje su 10. ožujka 2019. godine organizirali skup na Trgu palih boraca, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao "Draževina".

Sladojević zvani Krvce i Čiča kao predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske i optuženi Aleksić poznat po nadimku Vojvoda postrojili su tada više osoba u crnim odorama i sa šubarama na kojima je bio znak dvoglavog orla. Nisu stali na tome, već su u svojim govorima veličali četnički pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta, navodi se u optužnici potvrđenoj u siječnju ove godine.

Sva trojica optuženih danas su se izjasnili da se ne osjećaju krivima ni po jednoj od točaka optužnice.

- Svi su se izjasnili da nisu krivi. Skup je bio prijavljen, udruženje je uredno registrirano i ono je radilo u skladu s ciljevima koji su registroirani u statutu – kazao je novinarima optuženih, Zoran Perić.

Na ročištu je bila i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata", koja se nije libila reći kako su scene kojima je svjedočila u Višegradu 2019. godine – užasne.

- To se dešava godinama. Bilo je i gorih situacija, ali to nitko nije spriječio. Te godine sam se slučajno zadesila u Višegradu ne znajući što se dešava. Naišla sam na grupu civila u uniformama. Ono što sam mogla vidjeti je katastrofa. Isto sam preživjela u Višegradu 1992. godine – izjavila je Hasečić i najavila da će i sama svjedočiti u predmetu:

- U 21. stoljeću pozivati na klanje i ubijanje, to može nenormalan čovjek, a kako vidimo to rade ovakve organizacije. Bit ću svjedok u ovom predmetu i nadam se da će Sud Bosne i Hercegovine spriječiti ovakvo djelovanje i svima onima koji ugrožavaju sigurnost građana BiH i da će ovo biti opomena da se nikada više ne ponovi.

Trećeoptuženi Risto Lečić inače je guslar i na spornom skupu prije dvije godina izveo je pjesmu u kojoj se navodi "bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina". Sve to potpada pod kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Krivičnog zakona BiH, te su predviđene kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Prema pisanju bošnjačkih medija, podizanje optužnice probudilo je nadu da je ovo početak kraja Ravnogorskog pokreta i torture nad građanima Višegrada, koji su i početkom posljednjeg rata doživjeli krvavu torturu četničkih formacija.

Ravnogorski četnički pokret, koji je službeno je registriran kao nevladina organizacija, godinama je neometano organizirao slična okupljanja svojih članova u Višegradu. Taj gradić na istoku BiH za sljednike četničkog pokreta ima posebnu vrijednost, jer je u njegovoj blizini, zaseoku Draževina, 13. ožujka 1946. godine uhićen osnivač Draža Mihailović, dok je njegova pratnja likvidirana.

Spomenik otkriven 2004. godine zapravo je preseljen iz Brčkog, a kamo je dopremljen iz Vukovara, gdje je bio do mirne reintegracije Podunavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 15:24