StoryEditor
Regijadvorske tajne

Princ Aleksandar Karađorđević otkrio kako ga je Jovanka Broz nazvala da joj pomogne jer se smrzava i kako Srbija ne želi vratiti imovinu njegova djeda

Piše PSD
8. kolovoza 2022. - 12:23

Članovi kraljevske obitelji imaju visoke kontakte i tajne koje su uglavnom nepoznate onima neplemenitoga podrijetla. S vremenom se takve tajne otkriju i široj javnosti, što je učinio i princ Aleksandar Karađorđević.

On je svojedobno u intervjuu Al Jazeeri otkrio kako je pomogao Jovanki Broz, udovici Josipa Broza Tita.

"Živjela je u jako jadnim uvjetima. Kuća joj je bila hladna. Krov joj je prokišnjavao, imala je problema s električnim instalacijama. Jedne zime me je nazvala i rekla: "Aleksandre, molim te, možeš li mi pomoći, smrzavam se? Osigurajte nam grijanje", prenosi Mondo.

"Zvao sam Vladu i apelirao da joj pomognu, a oni su poslali ljude da poprave grijanje. Šokantno mi je bilo da nema mirovinu. Bila je stara, imala je kataraktu i nije joj bilo dobro", kazao je princ Karađorđević.

image

Princ Aleksandar Karađorđević tvrdi da je sva imovina njegova djeda, kralja Aleksandra, kupljena obiteljskim novcem

Eric Cabanis/AFP

Rekao je da su je jednom čak pozvali na sud, ali je odbila doći.

"Jednom je Pierre Cardin došao u Beograd i organizirali smo humanitarnu modnu reviju u palači. Jedna od njegovih klijentica bila je Jovanka. Želio ju je ponovno vidjeti i tražio je da je pozovemo na dvor. Moja supruga pozvala je Jovanku, ali ona je odbila, rekavši da se ne osjeća dobro i da ne izgleda dobro", rekao je.

'Karađorđevići ulagali, država oduzela'

Zanimljivo je i da je Aleksadar Karađorđević 2018. tvrdio da ima nepobitne dokaze da je sva imovina njegove obitelji kupljena i izgrađena iz osobnih sredstava njegovog djeda, kralja Aleksandra Prvog, te je zatražio njezin trenutačni povratak. On je u priopćenju naveo da su dvije palače u okviru dvorskog kompleksa na Dedinju, Kraljevska i Beli dvor, kao i sva druga imovina, uključujući i sadržaj sefa 555 u Narodnoj banci, nesporno privatno vlasništvo kralja Aleksandra Prvog.

"Ta imanja su kupljena, izgrađena, održavana i financirana iz osobnih sredstava moga djeda, kralja Aleksandra Prvog, za što imam apsolutne i nepobitne dokaze", kaže princ.

Naveo je da još ima puno obitelji koje traže pravdu i povrat svoje imovine.

image

Pogreb Jovanke Broz u Kući cvijeća 26. listopada 2013. godine

Marko Đoković/Cropix

"Kažem u ime svih nas da pravda mora pobijediti. Ovo pitanje mora se riješiti odmah, na prijateljski i civiliziran način, i radujem se što ću biti dio toga", rekao je princ.

Ravnatelj Agencije za restituciju Strahinja Sekulić tada je izjavio da Beli dvor i sve umjetnine u njemu ostaju u trajnom vlasništvu države Srbije, a da će obitelj Karađorđević biti obeštećena po pravilima koja vrijede za sve građani, piše Mondo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2022 15:10