StoryEditor
Regijadevet umrlih

Preminula časna sestra iz Međugorja, devet dana je bila na respiratoru: krizni stožer poslao apel svećenicima

7. travnja 2020. - 18:13
IlustracijaDenis Jerković/HANZA MEDIA

Na infektološkom odjelu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru preminule su dvije ženske osobe od posljedica infekcije virusom COVID-19.

Od pojave pandemije od korona virusa u mostarskoj bolnici umrlo je ukupno devet pacijenata. Preminula je časna sestra iz samostana u Miletinu (83) kod Međugorja, koja je šest dana bila na respiratoru u lošem zdravstvenom stanju, prenosi Dnevni avaz. Također je preminula i žena iz Konjica (76).

Obe su imale zdravstvenih problema i drugih bolesti i primal su odgovarajući terapiju koja na žalost nije imala odgovarajući učinak.

Preminula časna sestra je sekundarni kontakt prvozaražene časne sestre koja je virus donijela u samostan u Miletini početkom ožujka. Nije poštivala mjere samoizolacije zbog čega se virus proširio među ostalim sestrama uglavnom starije životne dobi te je krenulo lokalno širenje bolesti po Međugorju i okolici.

Zaraza se proširila na ustanovu koja skrbi za djecu bez roditelja Majčino selo, samostan časnih sestara u Međugorju te franjevački samostan gdje četrnaest svećenika u samoizolaciji. Zaražen je i načelnik općine Čitluk, Marin Radišić a u samoizolaciji je i infektolog SKB Mostar, dr. Jurica Arapović, dok je jedna liječnica toga odijela pozitivna.

Infektolog, dr. Siniša Skočibušić, je naglasio da se otvara novo krizno žarište na području Čapljine gdje je zabilježeno devet osoba zaraženih virusom COVID-19, i svi su glavnom povezani sa nedavno preminulim muškarcem koji je također bio zaražen.

Ustvrdio je da je po broju smrtnih slučajeva Hercegovina dosta slična Kini ali da se na svu sreću izbjegava talijanski scenarij. Na tiskovnoj konferenciji kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije upućen je apel katoličkim svećenicima da ne organiziraju masovna okupljanja na misama u danima Velikog tjedna i predstojećeg Uskrsa jer se okupljanjem vjernika riskira zdravlje i preuzima odgovornost za ljudske živote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 00:32