StoryEditorOCM
Regijanermin nikšić

Premijer Federacije BiH: ‘Laž je da je oružje korišteno na Kosovu kupljeno u Tuzli, Srbija traži alibi i podmeće!‘

Piše vijesti sd
5. listopada 2023. - 22:55

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i lider SDP-a Nermin Nikšić oglasio se nakon srbijanskog tužiteljstva da je iz Tuzle stiglo oružje koje je korišteno u napadu na kosovsku policiju u Banjskoj prošlog vikenda. Nikšić je kazao kako su tvrdnje da je oružje kupljeno u Tuzli - lažne.

"Zadnjih dana većina regionalnih medija je prenijela navode pojedinih srbijanskih dužnosnika i službi da je oružje koje je korišteno i pronađeno na sjeveru Kosova kupljeno u Tuzli. Želim glasno i jasno reći da su ove tvrdnje lažne pa kao takve i nisu mogle biti potkrijepljene nikakvim dokazima", poručio je Nikšić.

Dodao je kako Srbija ne smije u Bosni i Hercegovini tražiti alibi za svoje postupke.

"Razumijem da je Srbija proteklih dana izložena velikom pritisku i osudama demokratskih država, ali to ne znači da u Bosni i Hercegovini mogu tražiti alibi za svoje postupke. Za opskrbu oružjem, obučavanje paravojnih formacija i grupa srbijanskih državljana i tamošnjih dužnosnika koje su izazvale oružani sukob na sjeveru Kosova odgovornost Srbija ne može tražiti s ove strane granice", istakao je Nikšić.

Poručio je kako je plan srbijanskih struktura bio da prebaci dio odgovornosti na BiH, no da su potcijenili vlasti u BiH.

"Obavještajne službe Srbije i njeno političko vodstvo očito su nažalost osmislili plan da prebace dio odgovornosti za teroristički napad u susjedstvo, u Bosnu i Hercegovinu. Obzirom na političke prilike kod nas, vjerovatno su procijenili da neće doći adekvatna, brza i točna reakcija temeljena na činjenicama. Opet su nas potcijenili", istakao je Nikšić.

Dodao je i ovo:

"Činjenice govore sljedeće: Oružje koje je pronašla kosovska policija se ne proizvodi u Bosni i Hercegovini; kosovska policija je javno prikazala i serijske brojeve minobacačkih granata i druge vrste municije koje su proizvedene u srbijanskim tvornicama Sloboda, Krušik itd; prema zakonima naše države, pri izvozu naoružanja, municije i druge vojne opreme, sve do pojedinačne čahure, u bilo koju drugu državu provode se najstrože procedure po NATO standardima i u saradnji sa NATO-om. Potreban je i ‘end user‘ certifikat (potvrda o krajnjem korisniku robe) i dozvole od četiri državna ministarstva (Ministarstava odbrane, sigurnosti, vanjskih poslova, te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), zatim potvrde od nadležnih MUP-ova o imenima vozača, registarskim oznakama vozila koja vrše prevoz, rutama kretanja i dr.", pojasnio je Nikšić.

Na kraju je pozvao Srbiju da radi transparentno, te da smatra da oni zapravo dobro znaju tko stoji iza napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:26