StoryEditor

Prekinut prosvjed: kulturnjaci skinuli lance

Piše PSD.
2. veljače 2010. - 22:32

Iako vlasti ni nakon četiri mjeseca nisu učinile ništa konkretno u rješavanju statusa Narodnog pozorišta u Mostaru, u ovoj instituciji odlučili su pokušati još jedanput - skinuti lance i otvoriti vrata publici.

- Imamo obvezu prema građanima koji su nas sve vrijeme podržavali, a osim toga, prošlo je i dosta vremena kako se ništa konkretno nije uradilo, stoga želimo učiniti prvi korak. Dakle, za 14. veljače najavljujemo skidanje lanaca i otvaranje vrata publici. Planiramo igrati predstavu ‘Mostarska djelidba’, koju je režirao Sulejman Kupusović, a ulaz za sve građane će biti besplatan - kazao je Šerif Aljić, ravnatelj Narodnog pozorišta Mostar.

Iako su vrata Narodnog pozorišta bila zatvorena za publiku, glumci nisu bili u klasičnom štrajku i odmarali se, nego su cijelo vrijeme radili, a za 8. ožujka najavljuju i prvu premijeru ove godine.

- Zatražili smo od gradonačelnika Mostara da nas primi kako bi nam se vratili ključevi koji su kod njega u uredu i kako bismo mu predali peticiju za spas Narodnog pozorišta koju je potpisalo 1427 ljudi iz cijelog svijeta - kazao je Aljić.

Također su zatražili od Gradskog vijeća da na dnevni red sljedeće sjednice stavi točku ‘Status Narodnog pozorišta’ na kojoj bi konačno bio određen stav je li Grad Mostar u ovom trenutku osnivač i vlasnik ove kulturne institucije.

Narodno pozorište pokreće i akciju “Postani prijatelj Pozorišta”, u kojoj će svi koji žele na marketinškoj ili donatorskoj osnovi pomoći vraćanje Pozorišta u život, jer će sva prikupljena sredstva biti usmjerena u pravljenje i igranje predstava.

- Odlučili smo pokušati, a koliko ćemo izdržati, ovisi puno više od drugih nego od nas samih. Nadamo se kako se na vrata Narodnog pozorišta više nikada neće staviti lanci - zaključuje Aljić.

SNJEŽANA DELIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. ožujak 2021 08:42