StoryEditor
RegijaMilena Radulović

Potresna ispovijest beogradske glumice čiji je istup ohrabrio i druge da razotkriju svoje zlostavljače: ‘Okidač mi je bila trauma jedne djevojčice‘

Piše PSD.
21. siječnja 2021. - 15:49
Milena Radulović u nekim sretnijim trenucima svoje glumačke karijereSergei Karpukhin/Tass/Profimedia

Glumica Milena Radulović odvažila se i proteklih je dana ispričala detalje o uznemiravanju i silovanju kojem su ona i brojne druge djevojčice i djevojke bile izložene tijekom pohađanja škole glume poznatog beogradskog glumačkog pedagoga Miroslava Aleksića. To je izazvalo lavinu reakcija, ali i potaklo brojne druge djevojke i žene da iznesu svoja vlastita traumatična iskustva. 

Aleksić (68) je u pritvoru, a nova svjedočanstva mogu se čitati na dnevnoj bazi, u medijima i na društvenim mrežama. 

Nakon što je jučer svoj višesatni iskaz u beogradskom tužiteljstvu dala Milena Radulović, danas je saslušanjem glumice Ive Ilinčić nastavljeno prikupljanje svjedočenja.

U međuvremenu je, prema saznanjima beogradskih medija, još najmanje 20 djevojaka podnijelo prijavu policiji, tvrdeći da su i one bile Aleksićeve žrtve u razdoblju od 2008. do prošle godine.

Miroslav Mika Aleksić filmski je redatelj, producent, scenarist, glumac i pedagog koji je imao veliki ugled u javnosti, a kroz radionice njegove glumačke škole prošlo više od 3.000 mladih.

Nakon prijave Milene Radulović i nekoliko glumica iz Beograda, i četiri glumice sa sarajevske Akademije scenskih umjetnosti pokrenule su Facebook skupinu "Nisam tražila", ohrabrujući na prijavljivanje sličnih iskustava.  

Milena Radulović za beogradski tjednik Nedeljnik otkriva da je okidač bilo iskustvo jedne maloljetne polaznice Aleksićeve škole, koja je s njom došla u kontakt, a nisu se ranije poznavale. Tada su Milena i njezine kolegice odlučile da napokon moraju nešto poduzeti.

"Bilo je važno reagirati brzo, prije početka drugog polugodišta, kada bi se satovi u Aleksićevoj školi nastavili, kao i zlostavljanja. Svaki dan je bio važan. Više nismo smjeli šutjeti", kaže.

"To je svakog dana tempirana bomba, kad znaš da je taj čovjek na slobodi i što se tamo može dogoditi”, kaže Milena Radulović.

“U trenutku kad on sigurno pikira još šest djevojčica, a nije isključeno i ove koje ne, jer bilo je i takvih slučajeva, smatrale smo da, ako dopustimo da se sve ovo nastavi, da ćemo i mi sudjelovati u zločinu… Jednostavno smo se dogovorile da je vrijeme! Kad imate izjave i iskustva koja imaju sličan karakter i metodu kakvu ste već vidjeli, nema sumnje da bilo tko u javnosti neće imati dilemu treba li osuditi pedofiliju. Govorimo o maloljetnim osobama koje tog čovjeka poznaju po deset godina i koji im je stvorio figuru drugog oca, a djeci bez očeva i jedinog.”

“S ovom sviješću”, nastavlja odlučno, “mislim da nijedna od nas nije mogla nastaviti sa svojim divnim životom i uspješnom karijerom dok se to nekom novom detetu događa. I onda kada se to dijete stvarno pojavilo, ona nas je pogurala svojom hrabrošću. Ova djevojka je heroj. Ona je istu večer prenijela što joj se dogodilo. I mi smo zbog toga dobili šansu zaštititi ju, a što se mene tiče, i obavezu – da nitko više ne smije biti zlostavljan od tog čovjeka. To je toliko strašan čin po psihu da djevojke godinama nikome nisu mogle ni riječ o tome izgovoriti. Ali ova djevojka, srećom, ne! Meni je samo bitno da naša teška riječ ne stoji ničije sudbine. Zato o ovome sada pričam javno", kaže glumica, koja je svoj iskaz dala i u Višem tužiteljstvu, gdje je ostala više od tri sata. 

image
Andrej Isaković/afp

“S obzirom na količinu traume, sramote i monstruoznosti, toga da ti je cijeli svijet srušen, sve u što si vjerovao, plus klasične psihološke traume koje ostavlja zlostavljanje, trebalo je vremena i meni i nekim mlađima od mene, da se liše toga što im je on usadio, a to je osjećaj odgovornosti i krivnje za ono što ti se događalo. Trebalo je vremena da svi osnažimo”, govori Milena.

"I kad su se dogodile nedozvoljene spolne radnje, svako od nas je imao osjećaj da je odrasla, odgovorna osoba koja je sama u tome. I kroz tu školu je on naglašavao, poništavao autoritet roditelja vrlo perfidnim metodama. Govorio je 'što te dovoze roditelji, oni tebe ne poštuju, oni misle da ti ne možeš sam doći na sat'. A u tom periodu, kad si u pubertetu, želiš biti neovisan, misliš da je to što on priča ispravno. I ne daj bože da netko od naših roditelja nešto kaže protiv njega, a događalo se, djeca su ga odmah branila. Sve djevojke o kojima ja pričam, uključujući i mene, životom su branile njega i njegov stav i to da je on u pravu. Naravno, govorim o vremenu prije zlostavljanja."

Kaže, znao je prepoznati kada netko ima problem, e da bi to kasnije zlouporabio:

"On vidi da imaš problem i ti se na kraju osjećaš i počašćen što je netko u masi te grupe primijetio da si ti 'na pola raspoloženja', i tada stvori taj bliski princip toga da ti se nađe pri ruci. Nekome netko umre, razvod roditelja, zdravstveni problemi, on stvori situaciju da bude nasamo sa tobom, ili u kancelariji ili u šetnjama Knez Mihailovom. I zaista je u takvim slučajevima davao najdivnije, najkorisnije savete koji su bili vrlo primjenjivi i produktivni. Stvarno riješiš problem. Negdje, u tom trenutku, te djevojke na koje je on obratio pažnju, on ih je već navikao da ostati sam s njim znači da će ti pomoći, da će riješiti tvoju dramu. Imaš petnaest-šesnaest godina i misliš da je sasvim u redu ostati nasamo s njim, misliš da ćeš dobiti novo rješenje za te tvoje 'nepremostive životne probleme'. I kad vidiš neku od tih starijih devojaka, dok si u mlađoj grupi, pomisliš: 'Kad će mene prepoznati, mene odvesti.' I to misliš dok te ne odvede prvi put" - iznijela je svoje iskustvo Milena Radulović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 11:24