StoryEditorOCM
Regijahapsi sve

Potres na srpskoj političkoj sceni, Vučić udara na ministra? Satima je saslušavan u policiji, a uhićeno je i devet njegovih bliskih suradnika

Piše Vlado Vurušić/JL
25. lipnja 2022. - 17:28

U policijskoj akciji u Srbiji, u ranim subotnjim jutarnjim satima, uhićeno je čak devet osoba, dok je jedan trenutno u bijegu, među kojima su i visokorangirani pripadnici Vojske Srbije te tamošnjeg Ministarstva obrane, piše Jutarnji list.

Prema prvim informacijama dostupnima srbijanskim medijima uhićene se tereti da su lažirali ugovore za investicijske radove, Uhićeni su uvećavali cijene usluga i materijala u ugovorima za poslove za potrebe vojske i Ministarstva obrane. Kako javljaju beogradski mediji, privedena su četvorica zaposlenika u Ministarstvu obrane. Srbijansko Tužiteljstvo za organizirani kriminal objavilo je da se akcija pripremala više mjeseci te da su uhićeni već duže vrijeme bili praćeni i pod prismotrom.

image

Ministar obrane Nebojša Stefanović odavno je Vučićeva meta, nagađa se da ga štite povjerljivi podaci o Vučiću, sinu i bratu, navodno ih je pohranio kod Amerikanaca

AFP

Osumnjičeni su da su se udružili u organiziranu kriminalnu skupinu, na čijem je čelu bio A.N., zaposlen u Ministarstvu obrane. Osumnjičeni su se udružili radi vršenja kaznenih djela, koristeći svoje položaje i ovlasti, radi stjecanja imovinske koristi. Kaznena djela, piše portal Nova.rs činili su na štetu proračuna Srbije. Mediji ne navode o kojim se sredstvima radi, ali spominju se višemilijunske "zarade" od lažiranih ugovora.

- Osumnjičeni su radi pribavljanja protupravne imovinske koristi u višemilijunskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavama, u ugovore koji se odnose na investicijsko održavanje i ulaganja u objekte za potrebe zapovjedništava, jedinica i ustanova Ministarstva obrane unosili neistinite podatke, odnosno cijene izvedenih radova koje su bile znatno veće od tržišnih, stoji u izjavi Tužiteljstva za organizirani kriminal.

image

Aleksandru Vučiću velika je muka Nebojša Stefanović

Kenzo Tribouillard/AFP

Akcija je izvršena u suradnji s Vojno-sigiunosnom agencijom (VBA), Vojnom policijom, te pripadnicima srbijanske obajveštajne službe BIA, zatim i MUP-a Srbije i Direkcije policije, odnosno njihove Službe za borbu protiv organiziranog kriminala, piše Jutarnji list.

'Kolovođa je Stefanovićev čovjek'

Prema informacijama provladinog tabloida Objektiv, koji u zadnje vrijeme predvodi svojevrsnu kampanju protiv ministra obrane Nebojše Stefanovića u kontekstu njegova obračuna sa svojom nekadašnjom bliskom suradnicom Dijanom Hrkalović, kolovođa ove grupacije je Aleksandar Novković za kojega tabloid tvrdi da ga je u ministarstvo doveo Stefanović.

Stefanović i Hrkalović su u petak bili na saslušanju u Sektoru za unutarnje poslove MUP-a zbog navoda koje su iznosili u medijima u zadnje vrijeme o slučaju zbog kojeg je Hrkalović neko vrijeme provela u pritvoru. Hrkalović je Stefanovića optužila da je u vrijeme dok je bio ministar policije naredio prisluškivanje predsjednika države Aleksandra Vučića.

Stefanović je dugi niz godina bio Vučićeva desna ruka, a njegov pad u vladajućem SNS-u koincidirao je s izbijanjem afere o navodnom prisluškivanju, no do danas je ipak uspio zadržati svoju funkciju ministra obrane. (Jutarnji list)

Dijana Hrkalović tereti Stefanovića

Bivša bliska suradnica sadašnjeg ministra obrane Nebojše Stefanovića Dijana Hrkalović saslušavana je punih šest sati u Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a, dok je pak ministar Stefanović iskaz davao skoro tri sata.

Dijana Hrkalović, koja je uhićena prije nekih godinu dana, tereti u svojim istupima bivšeg šefa. Ona je za sve što se njoj stavlja na teret, i pred sudom i u medijima, optužila bivšeg šefa Nebojšu Stefanovića. Hrkalović optužuje Stefanovića, koji se još uvijek smatra bliskim suradnikom Aleksandra Vučića, da je prisluškivao predsjednika Vučića, te da je dostavljao medijima fotografije Vučićevog sina Danila u kompromitirajućim situacijama s ljudima iz srbijanskog kriminalnog miljea. Posebno ga je optužila da je "montirao" aferu Jovanjica (otkrivena je velika plantaža marihuane povezana s Vučićevim bratom Andrejem) te da je on davao zaštitu kriminalnoj skupini Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, čije se suđenje očekuje s velikim interesom.

Inspektora Slobodana Milenkovića koji je razotkrio aferu Jovanjica te uhapsio vlasnika "gazdinstva" Predraga Koluviju Hrkalović je optužila da je zajedno sa Stefanovićem izmislio aferu. Inače, srbijanski portal Nova.rs kaže kako se tvrdnje Dijane Hrkalović poklapaju s onim što Koluvijini odvjetnici iznose na sudu u njegovu obranu. Podsjetimo da je odvjetnik Hrkalović jedan od najbližih Vučićevih suradnika, visoki dužnosnik vladajućeg SNS i poznati "jastreb" Vladimir Đukanović.

Stefanović je još na svojoj poziciji iako ga Vučićevi tabloidi "rasturaju" i napadaju, a jedan od razloga za to je navodno, to što Stefanović "zna puno kompromitirajućih detalja o Vučiću i njegovom bratu i sinu" a pogotovo što se ne zna gdje je te podatke pohranio. Neki čak špekuliraju da ih je predao Amerikancima, koji ga zato i štite. Vučić je potvrdio da on "posjeduje snimke svog prisluškivanja", ali kaže "neka se time bave nadležne institucije".

- Mislim da sam tužilaštvu mogao bar donekle da pomognem u smislu svih svojih saznanja. Kao što sam to rekao i prije nekoliko mjeseci, uvijek ću se odazivati na zahtjeve i pozive naših državnih organa da im izađem u susret i da dam svaku informaciju za koju smatraju da je relevantna, a da je ja mogu dati. Dakle, završili smo sve, ja vjerujem da smo dodatno neke detalje rasvijetlili, naravno to je dalje u rukama tužilaštva, i tužilaštvo će i u ovom i u svim drugim procesima voditi računa. Ja vjerujem da će rasvijetliti svaki od tih slučajeva i da ćemo doći do potpune istine. Imam potpuno povjerenje u naše državne organe, imaju kapacitet i snagu da to urade. To je sve što imam da vam kažem danas", izjavio je Stefanović nakon višesatnog saslušanja.

Dijani Hrkalović, nekadašnjoj najmoćnijoj ženi srbijanske policije sudi se zbog "trgovine utjecajem", a sumnjiči su da je davala zaštitu Veljku Belivuku i njegovoj "bandi". Ona sada sve svaljuje na Stefanovića čija daljnja sudbina ovisi isključivo o Vučićevoj odluci. (Vlado Vurušić/ Jutarnji list)

image

Dijana Hrkalović stala je između bivših prijatelja Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vučića

Afp, Instagram/JL
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 07:41