StoryEditor
Regijaočekuje ga kazna

Poljoprivrednik se suočio s razjarenim medvjedom te usmrtio opasnu životinju: u borbi je ostao bez stopala, ima ozljede po cijelom tijelu; 'Nije ni svjestan što će ga snaći...'

Piše PSD
30. srpnja 2019. - 16:10
shutterstock_489733432

Regija posljednjih dana bruji o Novi Tomiću, poljoprivredniku iz sela Selačka kod Kotor-Varoši kojeg je njegovom imanju napao medvjed, a nakon žestoke borbe Tomić je izvojevao pobjedu. Najprije je, čuvajući svoju ljetinu, životinju ranio, a potom je i ubio, piše Dnevni avaz.

Netom prije toga, Tomić je, pomislivši da je mrtav, prišao medvjedu, nakon čega ga je razjarena životinja napala, otkinula mu stopalo, a teže ozljede nanijela po cijelom tijelu.

Kako saznaje Dnevni avaz, poljoprivrednik je u stabilnom stanju i smješten je na intenzivnoj njezi u banjalučkom Kliničkom centru. Pod nadzorom je liječnika zbog opasnosti od infekcije.

Ekipa Dnevnog avaza posjetila povodom šokantnog obračuna Gačanina Blažu Grkovića koji se i sam prije nešto više od šest godina uhvatio ukoštac s medvjedom te životinju usmrtio golim rukama.

- Ne znam čovjeka, ali mi ga je žao. Znam kroz što prolazi, a i kroz što će prolaziti kada se oporavi. Stići će ga razne priče, a vjerovatno i suđenje, kao što je meni bilo. Kada se oporavi, nastaju problemi, gonit će ga zakon kao što je i mene. Nije ni svjestan šta će ga sve snaći za kratko vrijeme – priča Blažo.

Kaže da je Tomić samo branio svoju ljetinu i imanje. I prije je, kaže, govorio i da nije medvjed kriv, nego onaj ko ga štiti, a to je država.

- Kažu da je nedostatak divljeg voća, nema malina, jagoda, krušaka... Medvjedi su gladni i moraju se približavati naseljima. Šta će on, ne može gladan i mora praviti štetu – kaže Blažo.

To je, priča, pokušao objasniti i kada mu je bilo suđeno zbog toga što je ubio medvjeda.

- Na konstataciju da je medvjed zaštićen, pitao sam znaju li da medvjed ne može živjeti od zraka. Ako ga već misle štititi, zašto ga ne hrane kao nekad – kaže Blažo koji je na koncu od suda dobio poziv da plati 20.000 KM zbog ubijenog medvjeda.

 

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 22:40