StoryEditorOCM
Regijajutro nakon

Političari na koje se Vučić obrušio poručuju: ‘Njegov debakl je sada evidentan. Građani su ga provalili‘

Piše Silvana Uzinić
27. svibnja 2023. - 15:10
Beograd, 260523. Masovni skup Srpske napredne stranke i pristasa predsjednika Srbije Aleksandra Vucica ispred zgrade Doma Narodne skupstine pod nazivom Srbija nade, kao odgovor na prosvjede Srbija protiv nasilja. Na fotografiji: Aleksandar Vucic.Robert Fajt/Cropix

Jutro nakon skupa "Srbija nade", što je u organizaciji Srpske narodne stranke, održan u petak u Beogradu, nizale su se reakcije opozicijskih političara koji su pozvali građane na prosvjed u subotu na večer.

Predsjednik Aleksandar Vučić, naime, posebno se okomio na njih u svom govoru rekavši da su sudionici tih prosvjeda pristojni ljudi, ali da će političari opozicije "ući u anale beščašća jer su zloupotrijebili najveću tragediju naroda".

Pozvao je potom na dijalog te političare, o kojima, kako je rekao, "misli sve najgore" optuživši ih da žele samo "srušiti" njega i Vladu Srbije.

"Poziv Aleksandra Vučića opoziciji na dijalog je kontradiktaran. To je manipulacija. Suglasit ćemo se oko odaziva."

Ovo je, u najkraćem, komentar opozicijskih političara na poziv predsjednika države.

Dragan Đilas, vođa opozicijske Stranke slobode i pravde, kazao je kako je prije četrnaest mjeseci prihvatio Vučićev poziv i dobio obećanje da će biti raspisani izbori za godinu dana kao i smanjivanje tenzija u društvu, ali one su se samo povećale.

"Nije dovoljno ukinuti jedan reality, mora se promijeniti sve iz korijena da bismo pokušali društvo vratiti na pravi put. Sigurno tome ne doprinosi kad političke protivnike nazivate riječima kojima ih nazivate i optužujete ih da zloupotrebljavaju tragediju", kazao je Đilas osvrćući se na najavu ukidanje kontroverzne Farme na TV Pinku.

Radomir Lazović, poslanik u Skupštini Srbiji iz Ne da(vi)mo Beograd, ogorčen je što, kako je kazao, u trenucima najvećih tragedija u našem društvu Vučić dovlači ljude da mu kliču i da se njemu klanjaju.

- Sve pogrešno - kazao je Lazović ocijenivši poziv na razgovor čistom manipulacijom.

- Na dijalog poziva onaj tko je razorio svaki mogući dijalog u društvu? To je samo još jedan blef. Klasičan Vučić. Jedino što želi je izmigoljiti, zataškati stvar, a da ne okrnji svoju propagandnu medijsku mašineriju koja mu jedina osigurava moć. Međutim, manevarski prostor mu je sve manji i manji. Debakl njegovog skupa je sada svima evidetan – komentirao je Đorđe Miketić, poslanik u Skupštini Srbije iz grupacije Moramo - Zajedno.

- Zašto dijalog nije otvorio odmah, dan nakon masakra i šoka u kome se našlo čitavo društvo?! On je predsjednik, to je njegov posao. Već naprotiv, građani su ga morali natjerati da sazove skupštinu i započne javnu raspravu, da ministar obrazovanja podnese ostavku, onaj koji je za sve htio okriviti "zapadne video igrice".

Zašto odmah nije poslušao zahtjeve roditelja iz škole "Ribnikar" da se djeca više ne vraćaju u taj objekt? Evo sad preko twittera najavljuje, točnije nudi ukidanje reality emisija na Pinku i nudi dijalog građanima i opoziciji. Sve je to puki dribling, običan krizni PR.

Sve je to vaninstitucionalno cjenkanje. Ali građani su ga odveć provalili, zato nitko ne nasjeda više, stoga - svi zahtjevi prosvjeda moraju se ispuniti i institucionalno potvrditi, pa tek onda možemo razgovarati dalje – žestoko se na Vučićev poziv obrušio Miketić.

Ipak, kako doznajemo, odluku o Vučićevom pozivu predstavnici opozicije donijet će razgovorom i, po mogućnosti, konsenzusom. Tjedni prosvjedi građana pod geslom "Srbija bez nasilja" idu dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:08