StoryEditor

Policija u Gornjoj Maoči nije pronašla obilježja IS-a, istraga se nastavlja

Piše PSD.
5. veljače 2015. - 15:07
14.07 - Obilježja terorističke organizacije Islamska država (IS) koja su bila istaknuta u selu Gornja Maoča kod Brčkog u sjevernoj Bosni uklonjena su prije nego što je policija u četvrtak pretražila to mjesto, a stanovnici su ustvrdili kako ih tamo nisu postavili mještani nego osobe koje su došle sa strane.

"Tijekom poduzetih aktivnosti u Gornjoj Maoči nisu zatečene istaknute zastave IS-a, a o rezultatima provedenih provjera izviješteno je Tužiteljstvo BiH", stoji u kratkom priopćenju kojega je u Sarajevu objavila Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Ranije je potvrđeno kako su istražitelji te agencije zajedno s pripadnicima policije MUP-a Federacije BiH i Tuzlanske županije poslani u Gornju Maoču nakon što su lokalni mediji prenijeli fotografije na kojima se vide istaknute zastava i druga obilježja IS-a u selu koje slovi za uporište radikalnih islamista u BiH.

SIPA je objavila kako će u koordinaciji s Tužteljstvom BiH "nastaviti daljnje aktivnosti na utvrđivanju svih bitnih činjenica s ciljem rasvjetljavanja ovog događaja".

"Dnevni avaz", čiji su novinari tijekom dana bili u Gornjoj Maoči, na svojim je mrežnim stranicama prenio izjavu Edisa Bosnića, pripadnika zajednice selefija koji tamo živi, kako njihova zajednica nema ništa s isticanjem obilježja IS-a.

Bosnić je ustvrdio kako su ta obilježja na jednoj napuštenoj kući postavila dvojica muškaraca koji su tamo navodno nekada živjela, no već duže vrijeme ne borave u selu.

Prema tvrdnjama mještana, prazna je zapravo većina kuća u Gornjoj Maoči, no nije poznato gdje su mještani odselili.

Ranije je pak potvrđeno kako je nekadašnji vođa selefija Nusret Imamović, koji je i sam živio u ovom mjestu, otišao u Siriju kako bi se tamo borio na strani terorističke organizacije Fronta al-Nusra.

12.34 - Bosanskohercegovačka policija i državno odvjetništvo odlučili su reagirati na isticanje zastave i obilježja terorističke organizacije Islamska država (IS) u selu Gornja Maoča kod Brčkog, na što su dan ranije upozorili lokalni mediji, potvrdila je u četvrtak glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Kristina Jozić.

"Poduzimamo mjere u suradnji s drugim policijskim agencijama u vezi s istaknutim zastavama IS-a u naselju Gornja Maoča u dogovoru s Tužiteljstvom BiH", kazala je Jozić.

Na snimkama jedne kuće, koje je objavila TV Federacije BiH (FTV) uz tvrdnju kako je riječ baš o Gornjoj Maoči, vidljiva je visoko istaknuta crna zastava IS, a znakovlje te terorističke organizacije snimljeno je i na jednoj ogradi u blizini.

Selo Gornja Maoča na sjeveru BiH već godinama slovi za sjedište radikalnih islamista.

Vođa te zajednice bio je Nusret Imamović, koji je prošle godine nestao, a pretpostavlja se da je u Siriji kao i da se tamo pridružio terorističkoj skupini pod nazivom Frona al-Nusra.

(H)
FOTO: Ilustracija / AFP

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 08:44