StoryEditor
Regijapritisak javnosti

Policija Kantona Sarajevo vrši nove pretrese u slučaju nerazjašnjene smrti Dženana Memića koja je na noge digla tisuće građana, uključene su dvije osobe

Piše PSd
16. rujna 2021. - 12:06
Prosvjed u Sarajevu prije tri godine za razrješenje smrti Dženana Memića i Davida Dragičevića  Elvis Barukčić/AFP

Policija Ministarstva unutarnjih poslova vrši nove pretrese na više lokacija u Sarajevu u slučaju smrti Dženana Memića, potvrdio je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

“Pretresi se vrše po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz prethodnu pribavljenu naredbu Suda BiH”, kazao je Hadžiabdić za Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi u priopćenju Tužiteljstva BiH, "policijski djelatnici MUP-a Kantona Sarajevo, po nalogu i u koordinaciji s postupajućim tužiteljima, vrše pretrese na tri lokacije u Sarajevu. Radi se o stambenim objektima koje koriste dvije osobe, kao i jednog hotelskog kapaciteta na Ilidiži."

U slučaju "Memić" Tužilaštvo BiH, koje od kolovoza 2019. godine vodi istragu, podiglo je optužnicu 9. srpnja protiv pet osoba zbog organiziranog kriminala i sprječavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

image
Nerazriješene smrti Dženana Memića i Davida Dragičevića povezale su građane Sarajeva i Banja Luke
 
Elvis Barukčić/AFP

Optužnica je podignuta protiv Alise Ramić, Dženanove bivše djevojke, koja je s njim bila u trenutku stradanja, njezinog oca Zijada Mutapa, bivšeg načelnika za prometne istrage MUP-a Kantona Sarajevo Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i recepcionera hotela "Crystal" Muamera Ožegovića.

Oni se terete da su od 8. veljače 2016. godine pristupili skupini za organizirani kriminal, koju su formirali Zijad Mutap i drugi, radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić zadobio ozljede opasne po život.

Zijad Mutap, Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović izjasnili su se na Sudu BiH 25. kolovoza da nisu krivi ni po jednoj točki optužnice u predmetu ‘Dženan Memić’.

optuženi pa oslobođeni otac i sin

Sud Bosne i Hercegovine je na ročištu 5. kolovoza za petero optuženih u slučaju "Dženan Memić" odlučio da se oni brane sa slobode, dok su mjere zabrane produžene.

Produžene su mjere zabrane za Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Josipa Barića, Muamera Ožegovića i Alisu Ramić (djevojački Mutap).

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške ozljede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao prometnu nesreću, dok je obitelj Memić tvrdila da je on ubijen. Preminuo je 15. veljače 2016. godine, piše Radio Slobodna Evropa.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je za prometnu nesreću u kojoj je stradao Dženan optužila oca i sina, Ljubu i Bekriju Seferovića, a Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta u ovom slučaju donio oslobađajuću presudu.

image
Građani BiH s pravom su zabrinuti
Elvis Barukčić/AFP

Međutim, Vrhovni sud Federacije BiH je, kao i prije, i 27. srpnja izreklo oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović u predmetu stradalog mladića Dženana Memića iz Sarajeva.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, kako je navedeno tada, nije izvan razumne sumnje dokazalo da je Dženan Memić stradao u prometnoj nesreći za koju se sumnjiče Seferovići.

U Sarajevu 11. rujna održan protestni skup u znak podrške grupama "Pravda za Dženana" i "Pravda za Davida", ujedinio je u Sarajevu tisuće građana iz cijele Bosne i Hercegovine.

Dvosatni skup obilježile su emotivne poruke roditelja stradale djece, ali i pozivi pravosudnim i policijskim institucijama da hitno riješe slučajeve Dženana Memića u Sarajevu i Davida Dragičevića u Banjaluc, piše Radio Slobodna Evropai.

image
Građani Sarajeva i Banja Luke ustrajno prosvjeduju protiv neučinkovite, kriminalizirane i loše uspostavljene policije i pravosuđa
 
Elvis Barukčić/AFP
item - id = 1127729
related id = 0 -> 1133757
related id = 1 -> 1133820
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2021 17:41