StoryEditor
Regijamamac plaća

Crnogorka Zorka je radila u Hrvatskoj: ‘Uvjeti su bili odlični – smještaj, hrana i plaća. Ali vratila sam se s teško zarađenim novcem, jer nije to nimalo lak posao‘

Piše PSD
13. svibnja 2022. - 21:51
Posao glavnog konobara na dubrovačkoj rivijeri, nudi se za plaću od 6.000 do 8.000 kuna uz smještaj i hranu (ilustracija)Ivo Ravlić/Cropix

Turistička sezona razdoblje je kada u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori, govoreći o okruženju, živne tržište rada. Ne samo da se zaposle ljudi iz lokalne sredine, nego i oni iz kontinentalne Hrvatske, ali i iz cijele regije kojima je nešto veća plaća prilika da zarade malo više. Naravno uz veliki rad i kontroverzne radne i smještajne uvjete.

Uz neka prirodna državna odstupanja, slična je situacija i u Crnoj Gori, čiji radnici dolaze raditi u Hrvatsku, baš kao što hrvatski idu na druga mjesta u potrazi za boljom zaradom i radnim uvjetima.

Kada je ostala bez posla u Herceg Novom, Zorka Pejović je odlučila potražiti sezonski posao izvan Crne Gore. Po struci grafička dizajnerica, zaposlila se kao pomoćna radnica u kuhinji na Pagu.

"Prijatelj mi je rekao da u Hrvatskoj traže radnike, jer kao što mi nismo zadovoljni našim plaćama ovdje, oni nisu zadovoljni njihovim, pa idu negdje drugo. Uvjeti na Pagu su bili odlični – smještaj, hrana i plaća. Radila sam i ljetovala, i vratila se s teško zarađenim novcem, jer nije nimalo lak posao", priča Zorka za Radio Slobodna Evropa.

image

'U Crnoj Gori kao sobarica je primala oko 400 eura, u Poreču trostruko više' (ilustracija)

Ante Čizmić/Cropix

Iako nije bilo slobodnih dana tijekom tri mjeseca, ova četrdesetogodišnjakinja kaže da je taj period za nju bio kao povratak u studentske dane.

"Dojmovi su izvanredni i svakom bih preporučila da ode, zaradi i doživi nešto novo", kaže Zorka koja je u međuvremenu u svome gradu našla stalni posao u struci.

U Hrvatskoj je prošle godine izdano nešto više od 12,5 tisuća dozvola za sezonski rad.

Najveći broj sezonaca bio je iz Bosne i Hercegovine 4.200, Srbije oko četiri tisuće, Sjeverne Makedonije 2.600, a Crne Gore nešto ispod 300.

"Od 2017. godine raste zapošljavanje crnogorskih državljana u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i sezonaca iz Srbije i BiH", kaže za RSE direktor regionalne kompanije za ljudske resurse HR Partners, Veliša Stamatović.

Mamac hrvatskih plaća

Na njihovim portalima za zapošljavanje i ove godine raste broj prijava domaćih sezonaca za oglase poslova u Hrvatskoj, a u 70 do 80 posto slučajeva se bolja zarada navodi kao najznačajniji motiv.

"Na primjer, 2021.godine je minimalna plaća sobarice u Crnoj Gori bila 250 do 300 eura, a u Hrvatskoj 800 do 1.000 eura", navodi Stamatović.

Slične razlike su i kod plaća konobarima, koje se u Hrvatskoj kreću i do 1.400 eura za mjesec, dok su u Crnoj Gori upola manje i to u boljim hotelima i restoranima.

Iako je ta razlika smanjena ekonomskim programom Europa sad, kojim je od siječnja povećana minimalna cijena rada u Crnoj Gori na 450 eura, zarade su i dalje značajno manje nego u Hrvatskoj.

U oglasima za ovu sezonu, posao pomoćnog kuhara u Hrvatskoj se nudi, na primjer u Dubrovniku, za 5.000 kuna (oko 660 eura), uz osiguran smještaj i hranu, piše Jasna Vukićević za Radio Slobodna Evropa.

Posao glavnog konobara, također na dubrovačkoj rivijeri, nudi se, uz iste uvjete, za plaću od 6.000 do 8.000 kuna, što je oko 800 do 1.000 eura. Od kvalifikacija se traže dvije godine iskustva i poznavanje engleskog jezika, a poslodavac nudi mogućnost i stalnog zaposlenja.

Dvadeset petogodišnja Nina iz Bara posao je našla preko prijatelja.

Prethodno je tri godine radila razne poslove iz oblasti ugostiteljstva na Crnogorskom primorju. Jedne godine kao sobarica, druge kao šankerica, a sljedeće opet na drugom mjestu, kao sobarica. Kako kaže, uvjeti za rad bili su loši u sva tri slučaja.

"Bila je mala plaća, ni 400 eura, za mnogo sati radnog vremena i teškog posla. Zbog toga sam odlučila otići u Poreč, gdje su tražili radnike mojih sposobnosti. Za to sam saznala preko prijatelja koji su išli prethodnih godina i bili zadovoljni", ispričala je za RSE Nina.

Sada je plaćena trostruko više.

"Ovu sezonu ću provesti u Hrvatskoj, a nadam se i mnoge sljedeće", kaže ona.

Hrvatska prva počela s filipincima

Jedan od mogućih odgovora na to pitanje je u zapošljavanju sezonaca iz dalekih destinacija, kažu u HR Partners.

"Mi smo ove godine s jednom hotelskom grupom u Crnoj Gori dogovorili da dovedemo određeni broj radnika iz Uzbekistana i Egipta, koji su školovani za hotelijerstvo i imaju dosta iskustva, da 'opipamo tržište' i vidimo kako će to funkcionirati", kaže Stamatović.

Podsjetimo, zbog nedostatka radne snage su u predpandemijskoj 2019. hotelijeri na Crnogorskom primorju već najavljivali zapošljavanje sezonaca s Filipina.

Stamatović kaže da je zapošljavanje sezonaca iz dalekih destinacija već godinama realnost turističkih zemalja te da je u regiji taj trend započeo u Hrvatskoj 2018. godine.

image

Budva. U Crnu Goru stiže određeni broj školovanih i iskusnih radnika iz Uzbekistana i Egipta

Zvonimir Barišin/Cropix

"Te prve godine bilo je oko 20 radnika koji su došli iz Filipina raditi u Hrvatsku, već sljedeće ih je bilo više stotina, a godinu potom već je bio više tisuća. Očekujem da će biti slično i u Crnoj Gori", smatra Stamatović.

Ipak, najveći broj ugostitelja u Crnoj Gori i ovog ljeta računa na sezonce iz susjednih država, a Aleksandar Jovanović iz Udruženja ugostitelja Budve smatra da će zbog manjka radne snage u turizmu, ugostitelji biti prisiljeni podignuti cijenu njihovog rada.

Prema neslužbenim informacijama, plaća konobara u Budvi je od oko 500 do 800 eura, a kuhara od 800 do čak 3.000 eura u nekim od ekskluzivnih restorana.

Gubitak crnogorskih kadrova

"Što se tiče radne snage iz dalekih destinacija, ona je uglavnom niskokvalificirana i nisam siguran mogu li doprinijeti kvaliteti turističke ponude, ali ako nemate druge radnike, morate se oslanjati na ono što imate", kaže Jovanović za RSE.

Država mora sistemski reagirati na problem manjka sezonske radne snage, jer će u protivnom mladi odlaziti u potrazi za boljim, kaže predsjednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore Vuko Mitrović.

Kao primjer navodi ponudu, koju je za sezonski posao dobilo i prihvatilo tridesetak crnogorskih sudionika nedavnog natjecanja ugostitelja i kuhara na Braču u Hrvatskoj.

Iz MUP-a i Zavoda za zapošljavanje RSE nije dobio podatak koliko je za ovu godinu planirano radnih dozvola za sezonce u Crnoj Gori.

image

Za posao pomoćnog kuhara u Dubrovniku plaća se 5.000 kuna (oko 660 eura), uz osiguran smještaj i hranu

Božo Radić/Cropix

"Najsvježiji" podaci su iz prvih devet mjeseci prošle godine kada je strancima izdano oko 1.500 dozvola za sezonsko zapošljavanje, dok ih je u predpandemijskoj 2019. izdano preko 3.000.

Najveći broj sezonaca u Crnu Goru tradicionalno dolazi iz Srbije i BiH, a zapošljavaju se uglavnom u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, piše.

Sudeći po ovim podacima, reklo bi se da ova turistička sezona neće biti kao glasovita predpandemijska 2019., ali nema sumnje da će donijeti živost na tržištu radne snage. Mogla bi to biti i sezona naznake novih trendova u zapošljavanju, jer, vidimo, ne putuju samo turisti, nego i djelatnici, i to iz egzotičnih destinacija, piše Radio Slobodna Evropa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2022 21:58