StoryEditorOCM
Regijagađanja i nagađanja

Plan za ukidanje Republike Srpske već su navodno spremili Amerikanci i Britanci, izašli i detalji kako to misle izvesti

Piše PSD
11. srpnja 2022. - 16:09

Pojačana britanska prisutnost u BiH, kako spekulira portal ATV BL, koji se inače nalazi pod sankcijama američke administracije, već je rezultirala planovima o ukidanju Republike Srpske i smjenama njenih dužnosnika.

Plan je plod sastanka britanskih i američkih operativaca koji su skrojili strategiju u nekoliko točaka, tvrdi ATV BL, prenosi Dnevnik.ba, bez pozivanja na izvore koji bi mogli potvrditi ili negirati te navode.

Sastanak je održan u Kampu Butmir - Sarajevo, gdje se nalazi zapovjedni i obavještajni centar združenih snaga "Task Force", koji čine Amerikanci i Britanci.

Plan za ukidanje Republike Srpske uključuje primjenu bonskih ovlasti, kojima se planiraju smjene izabranih predstavnika u Republici Srpskoj, ukidanje izvršne i zakonodavne vlasti, čime bi se praktično razvlastili organi upravljanja u Republici Srpskoj.

Za te namjene planira se strateško pozicioniranje snaga u sastavu Eufora na ključne točke, koje će biti ojačane četom za brzo reagiranje koju bi činili NATO vojnici.

image

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u posjetu Euforovoj bazi Butmir u ožujku

Antonio Balić/Cropix

Eufor trenutno ima 17 timova za vezu i promatranje, 600 vojnika i dozapovjedne dijelove koji se nalaze u Sarajevu.

Operativnim planom, koji je već napravljen, predviđa se pozicioniranje NATO/ Eufor snaga, ranga čete do ranga bataljuna u Distriktu Brčko, radi presijecanja Republike Srpske na dva dijela.

Plan uključuje i obrazovanje vojnopolicijskih snaga velike mobilnosti (poput karabinjera), koje bi imale sposobnost da se u kratkom vremenskom roku rasporede na bilo kojem dijelu BiH, radi konfrontacije s paravojnim jedinicama, policijskim snagama Republike Srpske i građanskom neposlušnošću, odnosno pobunom Srba, zaključuje ATV BL u svojoj analizi, koja je uskraćena za izvore ili izjave relevantnih sugovornika. Radi li se o medijskom predizbornom "dizanju tenzija", vrijeme će najbolje pokazati, piše Dnevnik.ba.

image

Euforovoe snage spremne su na 'konfrontaciju s paravojnim jedinicama, policijskim snagama Republike Srpske i građanskom neposlušnošću, odnosno pobunom Srba' (ilustracija)

Elvis Barukčić/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 02:02