StoryEditorOCM
Regijastrava u makedoniji

Ovo su osumnjičeni za otmicu i ubojstvo Vanje (14) i frizera Panča (74): Građevinar uhićen u Hrvatskoj pobjegao

Piše vijesti sd
4. prosinca 2023. - 11:44

Trojica osumnjičenika sinoć su završila u istražnom zatvoru u Šutki u Skoplju zbog sumnje da su umiješani u otmicu i šokantno ubojstvo 14-godišnje Vanje G., potvrdio je rano jutros za portal MKD.mk ravnatelj zatvora Filip Andov. Određena im je mjera zadržavanja od 48 sati. Privremeno su iza rešetaka završili Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski.

Isti ljudi, vjeruje policija, ubili su i frizera Panča Žeževskog (74) iz Velesa, čije je tijelo pronađeno danas u Velesu. Kao motiv policija navodi koristoljublje.

Jučer navečer je u policijsku postaju priveden i Aleksandar, otac 14-godišnje djevojčice, čije je ubojstvo užasnulo Sjevernu Makedoniju, ali i regiju, no zasad nema službenih podataka je li priveden sucu istrage.

Podsjetimo, djevojčica je nestala 27. studenog na putu do škole, nakon čega je pokrenuta opsežna istraga, u koju je čak i Interpol bio uključen, a Panče je nestao 24. studenog. Tijelo Vanje pronađeno je kod sela Orman, u okolici Skoplja, a tijelo Panča u okolici Velesa.

Više pojedinosti o gnjusnim ubojstvima bit će poznati danas iza 9:30 sati, kada će ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski i glavni tužitelj u Skoplju Gavril Bubevski održati konferenciju za novinare.

Dio medija je objavio je da se Ljupčo Palevski Palčo iz Skoplja neslužbeno povezuje s otmicom i ubojstvom 14-godišnjakinje i da je izvan zemlje. Navodno je pobjegao u Tursku. Kako pišu makedonski mediji, on je navodno nedavno priveden u Hrvatskoj.

Prema prvim neslužbenim informacijama koje ima Fokus, ubojice su navodno htjele izvući novac Vanjinih roditelja, a u slučaju Panča radilo se navodno o novcu osobe koja je s njim u rodbinskoj vezi.

image

Ubijeni 74-godišnji frizer Pančo i 14-godišnja Vanja

Screenshot/društvene Mreže/

Privođenje Velibora Maneva, rodom iz Velesa, snimili su fotoreporteri, a na pitanje novinara je li on počinio ubojstvo nedužne djevojčice kratko je odgovorio "ne". Nije odgovorio kakve veze ima s otmicom i ubojstvom djevojke.

Međutim, kako saznaje Skopje1 od izvora bliskih istrazi, Velibor Manev priznao je krivicu.

Riječ je o osobi koja se družila sa Ljupčom Paleskim-Palcom, i koja je davala informacije o planiranju i izvršenju otmice, a potom i ubojstva. Palčo i Manev imaju zajedničke fotografije na društvenim mrežama.

Palevski član je desničarske proruske stranke u Makedoniji, bavio se građevinarstvom, a navodno je bio u ekstradicijskom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj tjeralici koju je raspisala Hrvatska. Imao je i svoj podcast.

Makedonski portal Telma, piše da su osumnjičeni s Palevskim bili povezani preko manjinske radikalne stranke "Desna stranka".

Jedan od osumnjičenih je sve priznao i rekao da su ubili ne samo Vanju, već i frizera, i da su pritom koristili isti automobil marke Citroen, koji su zapalili, a koji je policija pronašla prije nekoliko dana.

Na temelju tih informacija, policija je pronašla oba tijela.

Prema navodima MUP-a, nakon provedene istrage utvrđeno je da je Vanja odvedena vozilom ispred ulaza u kuću, a iz informacija dobivenih ispitivanjem utvrđeno je da je ubijena istoga dana oko 10 sati, prenosi Jutarnji list.

U telefonskom razgovoru novinarima je kći ubijenog frizera ispričala da ni ona ni itko iz njezine obitelji nije poznavao Vanju niti bilo koga iz njezine obitelji.

Na ulazu u Osnovnu školu "Johan Heinrich - Pestalozzi", danas od 9 sati bit će otvorena knjiga žalosti u povodu bešćutne smrti 14-godišnje Vanje G.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 17:02