StoryEditorOCM
RegijaDANAS SU IZBORI

Sve što morate znati o izborima u Srbiji; Vučić stoji u redu i smrzava se, želi pokazati da i on ‘jadan‘ pati kao narod

Piše vijesti sd
17. prosinca 2023. - 13:22

U Srbiji se danas održavaju izbori za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i lokalni izbori u 65 općina i gradova uključujući Beograd. Na 8.273 biračka mesta svoje pravo može iskoristiti 6.500.666 upisanih birača. Biračka mesta bit će otvorena od 7.00 do 20.00 sati.

Predsjednik Aleksandar Vučić je s građanima jutros čekao u redu, a njegov ured je zvao sve medije da snime kako se predsjednik smrzava u redu i čeka kao i svaki običan Srbin. 

image
Cropix/
image
Cropix
image
Cropix

Napadnuti su i nevladini promatračI:

Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) priopćio je podatke o izlaznosti do 11 sati.

Prema njihovim informacijama, ukupna izlaznost do 11h je 15,1 posto upisanih birača. Usporedbe radi, u isto vrijeme na izborima održanim 2022. godine izlaznost je iznosila 14,1 posto.

U Novom Beogradu u ulici Mileva Marić Ajnštajn u blizini biračkog mesta primjećena je grupa ljudi koja izlazi iz džipa i prilazi biračima. Slučaj je prijavljen policiji. 

Takođe, lista Srbija protiv nasilja objavila je da je u Ruskom Krsturu, općina Kula, na biračkom mjestu 34 napadnuta članica lokalne izborne komisije (LIK) ispred te koalicije nakon što je utvrdila da osobe s lažnim akreditacijama na biračkom mjestu vode paralelnu evidenciju izašlih birača, navodi Nova.rs.

Njemački javni radio Deutschlandfunk ocjenjuje da današnji izbori u Srbiji važe za izjašnjavanje o "desno-populističkom predsjedniku Aleksandru Vučiću"."Šef države se snažnomiješao u kampanju, njegova Vlada je unaprijed masovno dijelila novac. I zbog tih predizbornih poklona očekuje se izvjesna pobjeda Vučićevog SNS-a, usprkos inflaciji i višemjesečnim protestima protiv predsjednika." "Vučić je iskoristio deset godina na vlasti kako bi učvrstio kontrolu nad Srbijom", navodi se dalje. "Kritičare i proteste odbacuje kao stranu zavjeru."

U izvješću Deutschandfunk-a se ocjenjuje da je najjača konkurencija oporbena koalicija "Srbija protiv nasilja" koja je nikla iz masovnih protesta nakon masovnih pokolja u svibnju ove godine, navodi DW.

Dnevnik Frankfurter Rundschau piše da je srpske građane oslabila strašna inflacija kojoj se Vučić suprotstavlja dijeljenjem predizbornog novca raznim grupama. Ocjenjuje se da je kampanja bila prljava, s eksplicitnim snimcima oporbenih političara i lažnim potpisima za neke liste.

"Beskrajni monolozi" Aleksandra Vučića

Vučić neprestano nastupa na "kontroliranim televizijama, kako bi u beskrajnim monolozima hvalio sebe i svoje zasluge", ocjenjuje list.

"Usprkos predsjedničkoj pomoći, ne može se isključiti pad rezultata SNS-a na nacionalnoj razini. Ali, promjena vlasti je malo vjerojatna, između ostalog i zbog toga što će neke desničarske stranke ostati ispod izbornog praga", piše frankfurtski list.

"Vladajuća stranka predsjednika Aleksandra Vučića je na državnoj razini čvrsto u sedlu, ali bi u nedjelju mogla izgubiti većinu u Beogradu", piše danas austrijski list Standard.

List ocjenjuje da su birači u Srbiji pod ogromnim pritiskom i da je Vučić sveprisutan u kampanji. Ali: "U Beogradu je posebno veliki bijes zbog slabe reakcije vlasti na oružani napad u jednoj školi u svibnju, kao i zbog korupcije i čudnih građevinskih pothvata SNS-a."

Najveća njemačka novinska agencija dpa izvještava o glasanju u Srbiji i ocjenjuje da predsjednik Vučić "uvijek iznova koristi izvanredne izbore kako bi osigurao lojalnost svojih dužnosnika i pristalica".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 03:51