StoryEditorOCM

Otkrijte put k održivoj budućnosti: edukacija o obnovljivim izvorima energije

Piše PROMO
5. rujna 2023. - 15:05

U svjetlu rastuće globalne zabrinutosti zbog klimatskih promjena i potrebe za prelaskom na održive izvore energije, grad Sinj te općine Otok i Dugi Rat, u suradnji s tvrtkom Adria Green Electric d.o.o., s ponosom najavljuju edukativni događaj posvećen obnovljivim izvorima energije.

Ova inicijativa ima za cilj osnažiti zajednicu da razumije, usvoji i primijeni koncepte obnovljive energije kako bismo zajedno stvorili čistu i održivu budućnost.

Grad Sinj te općine Otok i Dugi Rat među prvima u Hrvatskoj prepoznali su važnost razgovora o ovim aktualnim temama. U suradnji s tvrtkom Adria Green Electric d.o.o. i uz pokroviteljstvo Splitsko-dalmatinske županije, sudjeluju u organizaciji interaktivnih edukacija na temu obnovljivih izvora energije i integracije sunčanih elektrana na krovove obiteljskih kuća, hotela i industrijskih objekata.

U sklopu manifestacije pod nazivom "Solarno ljeto" održat će se interaktivna manifestacija koja će pokriti neke od sljedećih tema:

- razumijevanje obnovljivih izvora energije

- postupak izbora opreme i ugradnja sustava sunčanih elektrana na postojeće objekte

- ekonomski aspekt obnovljive energije

- dostupni natječaji za sufinanciranje ugradnje.

Edukacije će se održati u prvom dijelu rujna prema sljedećem rasporedu:

  1. Četvrtak 7.9. u 19:00 sati u novoobnovljenoj zgradi Palacina u Sinju, na adresi Ul. Andrije Kačića Miošića 5, 21230, Sinj. Broj mjesta u dvorani je ograničen pa molimo zainteresirane da svoj dolazak najave slanjem kratkog maila na info@age.hr (dovoljno je napisati vaše cijenjeno ime i broj osoba ukoliko netko dolazi s vama u pratnji).
  2. Ponedjeljak 11.9. u 19:00 sati u prostorijama Općine Otok, na adresi Trg dr. Franje Tuđmana 8, 21238 Otok.
  3. Četvrtak 14.9. u 19:00 sati u kino dvorani u Dugom Ratu, na adresi Poljička cesta 56, 21315, Dugi Rat
image

Reprezentativna dvorana novoobnovljene zgrade Palacina u Sinju adresa je prve edukacije u nizu

Građani, poduzetnici i djelatnici iz javnog sektora imat će priliku da kroz ovaj događaj steknu osnovna i prošire postojeća znanja, da ostvare mogućnost za povezivanjem, priliku za suradnjom te razmjenu znanja i iskustava o ovoj vrlo aktualnoj temi. Također će imati priliku uživo vidjeti najkvalitetniju opremu, upoznati se s postupkom ugradnje te saznati detalje o kojima je dobro povesti računa prilikom izbora opreme, ali i same tvrtke koja će vas voditi kroz postupak ugradnje i ishođenje potrebne dokumentacije.

image

Svaki krov zahtijeva specifično rješenje kako bi izvedba bila kvalitetna

Prošlo je gotovo godinu dana otkad je na snagu stupila zakonska odredba o ukidanju PDV-a na solarne sustave po sistemu "ključ u ruke" za privatne i javne korisnike, a početkom ovog mjeseca na snagu je stupila nova povoljna zakonska odredba temeljem koje se ukida "penaliziranje" korisnika koji proizvode više električne energije nego što troše.

Stručnjaci iz tvrtke Adria Green Electric d.o.o. smatraju da je nastupila vrlo povoljna klima za ugradnju solarnih panela, te da je u ovom trenutku ulaganje u proizvodnju energije na vlastitu krovu generalno najsigurnija i najisplativija investicija uopće temeljem koje vlastitim novcem podižete vrijednost svoje nekretnine, ulažete u siguran i pouzdan sustav s očekivanim životnim vijekom od 30 godina te proizvodnjom vlastite električne energije manje ovisite o promjenama cijene struje na tržištu. Pozivaju korisnike da ne čekaju najavljena poskupljenja električne energije (koja je u ovom trenutku u Hrvatskoj među najnižima na razini cijelog EU-a), već da se na vrijeme pripreme za ugradnju vlastita fotonaponskog sustava.

image

Sve više industrijskih objekata svoje potrebe za električnom energijom rješavaju uz pomoć sunčanih elektrana

Tvrtka Adria Green Electric d.o.o. specijalizirana je za segment poslovanja vezan uz obnovljive izvore energije (projektiranje FN sustava, ugradnju po principu "ključ u ruke", nadzor, održavanje, servisiranje sustava, izradu idejnih i izvedbenih rješenja, procjenu troškova te prinosa projektiranih sustava).

U prvom dijelu edukacije predavač Ivan Miljak, mag. ing. el., direktor tvrtke Adria Green Electric d.o.o., govorit će o temama vezanim za projektiranje i dimenzioniranje elektrana, o izboru i ugradnji kvalitetne opreme te očekivanim uštedama, odnosno o očekivanoj proizvodnji ugrađenih fotonaponskih sustava. Također ćete čuti sve o samoj proceduri prilikom ugradnje te o svim potrebnim dozvolama, ali i kako na najlakši, najbrži i najpovoljniji način doći do svoje sunčane elektrane.

image

Imat ćete priliku uživo se upoznati sa svom opremom koja se koristi pri ugradnji sunčanih elektrana

Od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ovu jesen je najavljen novi "paket" poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za kompletnu energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat će se i kupnja energetski učinkovitih vozila. Za ove programe očekuje se veliki interes, a kako saznajemo iz bliskih izvora, na raspolaganju će biti visok iznos, tako da su svi zainteresirani pozvani na akciju, dok će uvjeti za prijavu biti poznati nakon ljeta.

Europska unija aktivno promiče prelazak Europe na društvo s niskim emisijama ugljika, što za građane, poduzetnike i javni sektor u prijevodu znači da na raspolaganju imaju nekoliko dostupnih fondova, tj. mogućnost sufinanciranja ugradnje kompletnih fotonaponskih sustava. U drugom dijelu predavanja svoje izlaganje vezano za taj dio održat će Emanuela Miljak, voditeljica EU projekata pri tvrtki Adria Green Electric d.o.o. Čut ćete sve o potrebnoj dokumentaciji, nužnim preduvjetima te postupku prijave na dostupne fondove.

image

U drugom dijelu edukacije govorit će se o dostupnim natječajima i postupku prijave


Kako biste se na vrijeme pripremili za natječaje u najavi, potrebno je izraditi Glavni projekt za ugradnju sunčane elektrane temeljem kojeg se HEP-u može podnijeti zahtjev za provjeru mogućnosti priključenja proizvodnog postrojenja, što su dva nužna dokumenta pri prijavi na sve dosadašnje natječaje.  

Za kraj ove edukacije svoje izlaganje će održati Marko Škaro, financijski savjetnik, koji će govoriti o dostupnim "zelenim kreditima" s povoljnim kamatnim stopama za one koji su za ovakvu investiciju spremni isključivo uz kredit neke od dostupnih financijskih komercijalnih ustanova te o osiguranju ovakvih sustava.

Time ćete u sklopu ovog predavanja saznati sve o postupku projektiranja i ugradnje sunčanih elektrana: analizi lokacije, dimenzioniranju i izboru opreme, pripremi dokumentacije, apliciranju na javne natječaje, isplativosti investicije i mogućnosti ishođenja povoljnih kredita.

image

Montaža panela obično traje dva do tri dana

Prava je rijetkost u okviru jedne prezentacije imati priliku čuti sve vezano za ugradnju elektrana za samoopskrbu! Predavanje je besplatno te nije potrebna prethodna registracija osim za prvo predavanje u Sinju (zbog ograničenog broja mjesta u dvorani) – zato na vrijeme osigurajte svoje mjesto prema objavljenom rasporedu te u sklopu turneje "Solarno ljeto" saznajte sve o ovoj aktualnoj temi.

Pridružite nam se na inspirativnom putovanju k održivoj budućnosti! Postanite dio pokreta k čistijoj energiji i ekološkoj odgovornosti! Osigurajte svoje mjesto na edukativnom događaju i saznajte kako obnovljivi izvori energije ne samo što štede novac, već i čuvaju naš planet za iduće generacije. Neka vaša prisutnost bude korak k promjeni – zajedno gradimo energetski održiv svijet! Prijavite se i rezervirajte svoje mjesto. Za više informacija u vezi edukacije, najavu dolaska ili konkretna pitanja vezano za ugradnju ovih sustava obratite se na mobitel 097-731-2251 ili na e-mail info@age.hr. Radujemo se zajedničkom druženju.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 09:40