StoryEditor
Regijainspirativna priča

Ostavio je siguran posao u Australiji kako bi se vratio na selo i uzgajao kokoši: ‘Više volim da mi je loše ovdje nego tamo, od ovog posla se može i zaraditi‘

Piše PSD
17. siječnja 2022. - 13:12

Da ne odlaze svi iz Bosne i Hercegovine pokazuje primjer jednog muškarca iz Banje Luke. Siguran posao u Australiji i relativno dobre uvjete rada u visokorazvijenoj zemlji zamijenio je seoskim životom u svojim Barlovcima. Na imanju udaljenom 10-ak kilometara od centra Banje Luke ruši predrasude o udobnosti života u gradu i svojim stadom kokoši nesilica služi kao dobar primjer, javlja N1. 

Iako je odrastao na banjalučkom asfaltu, svoju je budućnost, za razliku od mnogih, uvijek vidio na selu, čak i kada je završio u Australiji, zemlji u kojoj se viđaju mnogi njegovi sugrađani.

- Oženio sam se sa svojom sadašnjom suprugom, a kako je ona bila tamo 30ak godina, otišao sam s njom da vidim je li to pametno ili nije. Neko vrijeme sam mogao reći da je bilo zadovoljavajuće, ali nije onako kako sam zamišljao, više volim da mi bude ovdje loše, nego da mi tamo bude loše”, ističe Predrag Gojković za N1.

Ovaj bivši ugostitelj, koji je davno kupio imanje, konačno ga je počeo koristiti. Sagradio je kuću i vlastitim rukama, uz pomoć prijatelja, ogradio 3000 kvadrata zemlje te napravio u njoj mali kokošinjac za oko 400 kokoši. Tjedno mu daju do 1700 potpuno organskih jaja.

- Nisam ni držao kokoš u ruci dok se nisam počeo baviti time, a da bi se uhvatio u koštac s nečim moraš odlučiti, moraš razbistriti u glavi što da radiš i moraš imati malo sreće. Zadovoljan sam sa ovim što sada imam, možda bih mogao malo više prodati, ali onda to uđe u ozbiljan posao i traži više vremena, možda i više radnika, pa onda ide predaleko”, dodaje Gojković.

A Predragov cilj, kaže, nije velika zarada. Uz trenutna primanja koja ima, ono što zaradi prodajom jaja sasvim mu je dovoljno, pa ne traži previše. U svakom slučaju, briga o kokošima donosi jednu dobru plaću, a iako svaki dan ima posla, kaže, nije mu teško. Ujutro ih hrani, nakon izlaska sunca pušta na otvoreno, zatim im daje ručak i zatvara im kućicu na zalasku, koju čisti jednom tjedno. 

- Žao mi je kad umru, ljutim se kad ih lisica ili jastreb ubiju, zaključuje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2022 23:50