StoryEditorOCM
Regijatenzije u srbiji

Oporba optužuje Vučića za još jednu manipulaciju: ‘Kad ćeš objaviti koja se to zemlja navodno miješala u srpske izbore?‘

Piše vijesti sd
10. siječnja 2024. - 08:47

Vučićeva demagogija nas sve više zatvara i udaljava od razvijenog dijela Europe, a sve s namjerom da budemo "nerazvijena kasaba" u kojoj se naveliko može krasti. On toliko laže na dnevnoj razini da građani nisu u stanju to upratiti. Posljedice njegovih radikalskih izjava su na vanjskom planu slabljenje međunarodnog ugleda i položaja Srbije, a na unutarnjem jačanje autokracije i daljnje slabljenje domaćih institucija!

To kažu sugovornici beogradskog Danasa komentirajući kako javnost još nije saznala koja se to zemlja miješala u izbore u Srbiji, iako je njezino otkrivanje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić domaćoj i stranoj javnosti najavio za Božić. No, od toga nije bilo ništa...

Vučić je 21. prosinca izjavio kako državni organi Srbije sastavljaju „važno pismo o utjecaju i miješanju jedne važne zemlje u izborni proces Srbije na najbrutalniji način“, koje će biti završeno do Nove godine i upućeno cijelom svijetu pred pravoslavni Božić.

Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, kaže kako nisu saznali koja je zemlja u pitanju jer je to “bila njegova laž i manipulacija, kao i mnogo puta do sada”.

– On toliko stvari slaže na dnevnoj razini da građani to više nisu u stanju pratiti! – tvrdi Aleksić.

A Dragana Rakić, potpredsjednica DS-a, kaže da je ovo najnovija verzija radikalske mantre o stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima i o tome kako zapadne zemlje žele zlo Srbiji i srpskom narodu, što je laž i izmišljotina.

– Posljedice ovakvih štetnih radikalskih izjava su dvojake: na vanjskom planu – slabljenje međunarodnog ugleda i položaja Srbije, a na unutarnjem – jačanje autokracije i daljnje slabljenje domaćih institucija. Jedino tko stoji iza krađe glasova na izborima je Aleksandar Vučić osobno, a iza prosvjeda stoje samoorganizirani građani koji ne pristaju živjeti u državi u kojoj se sistemski krade na izborima – ukazuje ona.

Dok Naim Leo Beširi, direktor Instituta za europske poslove, kaže da Vučić nastavlja u demagoškoj maniri, glumeći tajanstvenost u otkrivanju zemlje koja se navodno miješala u izbore, poticati spekulacije dok istovremeno održava tenziju.

– Moguće je i da je taktički odabrao zadržati za sebe identitet te zemlje kao adut za diplomatski pritisak ili kako bi izbjegao izravnu konfrontaciju s Njemačkom koja je direktno reagirala odmah poslije izbora, sugerirajući da Srbiji, čija vlast krade izbore, nije mjesto u EU! Njegova tvrdnja o "najčistijim izborima", suprotno međunarodnim ocjenama, dodatno pojačava sumnje i potrebu za transparentnošću u izbornom procesu i to sve dok se uvećava pritisak oporbe s novim dokazima o izbornoj krađi. Na kraju, ta tvrdnja možda dolazi kao opravdanje svom biračkom tijelu, ukoliko raspiše nove izbore za proljeće s ostalim lokalnim izborima uz tvrdnju da to radi zbog međunarodnog pritiska dok krađu nastavlja negirati – objašnjava on za portal Danas.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 10:57