StoryEditor
RegijaTEK OTIŠAO IZ ZAGREBA

Opet skandal s četnicima: patrijarh Porfirije u prvom planu, sjedi za stolom, a iza njega portret četničkog komandanta Draže Mihailovića?!

Piše Damir Tolj
23. veljače 2021. - 18:55

Društvene mreže u Hrvatskoj obletjela je slika kojoj bi naslov mogao biti “Porfirije i Draža”.

Radi se o Porfiriju Periću, nekidan ustoličenom novom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve, i Dragomiru Draži Mihailoviću, glavnom četničkom zapovjedniku iz Drugog svjetskog rata.

Slika kruži internetom kao "screenshot", odnosno kao izdvojeni snimak priloga o Porfirijevu izboru na srpski crkveni tron. Podsjetimo, patrijarh je prethodno bio na čelu zagrebačke mitropolije SPC-a, bio je njezin prvi čovjek u Hrvatskoj.

Prilog o izboru novog patrijarha emitiran je na beogradskoj Televiziji Hram, čiji je logotip jasno vidljiv. Kanal donosi religijske sadržaje i prati pravoslavni život u Srbiji. Poslali smo njihovoj redakciji pitanja o nastanku priloga, ali odgovoa još nema, možda stigne idućih dana, ali čak nije ni nužno, s obzirom na nove okolnosti.

Objavljeno u 'Ninu'

Naime, pokazalo se da je ipak riječ o fotografijama koje su samo iskorištene u spomenutom Hramovu prilogu, a odatle u obliku "screenshota" obletjele društvene mreže, posebno u našoj zemlji.

Fotografije su autentične, evo ih pred vama. Nastale su 2013. godine, za potrebe novinske reportaže o monaškom životu u manastiru Kovilj u Bačkoj, dvadesetak kilometara od Novog Sada.

image
Đorđe Kojadinović

Reportaža je prije osam godina objavljena u "Ninu", jednom od najuglednijih tjednika u Srbiji, vrlo poznatom još u vrijeme socijalističke Jugoslavije.

U to vrijeme manastirski iguman bio je upravo Porfirije Perić. Vladika će kasnije prijeći u Zagreb i preuzeti mitropolijsku službu, a onda i u Beograd, na čelo Srpske pravoslavne crkve.

"Ninova" reporterska ekipa razgovarala je tada i s episkopom Perićem, a nastala fotografija izazvat će medijski požar koncem veljače 2021. godine. A što je na njoj? Porfirije je u prvom planu, sjedi za stolom, a otraga je stilski namještaj, svete slike i slično. No, među slikama s lakirane ladice posebno se ističe jedna – portret četničkog komandanta Draže Mihailovića, glavom i bradom: u vojnoj odori, sa stiliziranom šajkačom i kokardom.

Pronašli smo tu Porfirijevu fotografiju iz Kovilja, pa je svatko može slobodno razgledati i ocijeniti.

Podsjetimo, prije nekoliko godina pojavio se i videoklip iz Kanade, gdje je Porfirije bio u posjetu vjernicima i kleru SPC-a. Čuje se kako traži još jednom “našu pjesmu”, a zatim svećenik Vojo Bilbija povede stih: "Zbogom ostaj mala kod ovaca, a ja odoh preko Donjeg Lapca".

image
Manastir Kovilj
Đorđe Kojadinović

Objašnjava kako je ratnicima bilo teško, kako su se povlačili preko Pađena (pokraj Knina) i tako dalje. Čuje se kako netko iz pozadine spominje broj poginulih četnika i partizana. Vidi se da je Porfiriju već neugodno, ali Bilbija pjeva nove stihove, sada više ne o ovcama, već o Momčilu Đujiću, poznatom četničkom vođi s Dinare, odgovornom za brojna krvoprolića u Drugom svjetskom ratu u Dalmaciji.

Vidljivo je da Porfirije više nije dobre volje, da nervozno pogledava prema snimatelju i da “ne pjeva, već samo otvara usta”. Kasnije se tumačilo da mu je sve servirao Vojislav Šešelj, budući da ga je Porfirije nagazio žestokom kritikom zbog paljenja hrvatske zastave. Sve je odavno na internetu.

Naravno, novom srpskom patrijarhu i bivšem zagrebačkom mitropolitu Porfiriju – koji je i nekidan, neposredno po beogradskom ustoličenju, rekao da mu je “Hrvatska druga otadžbina” i da mu “narod koji je tamo upoznao ostaje uzor” – rado ćemo dati priliku da se o svemu detaljno očituje i da pojasni kako mu je u sobi u kojoj je, kao starješina, snimljen u Kovilju 2013. godine za leđima bila Mihailovićeva slika, čija je ona i što uopće radi u sakralnom prostoru, ne želeći trčati za senzacijama, već isključivo motivirani ustanoviti istinu: je li srpski patrijarh poklonik četničkog vođe i pokreta. Ili nije. Neka sam kaže. Da ne govore slike.

DRAGO PILSEL:
Iguman Porfirije ni na koji
način ne podržava četništvo


Evo što nam je o svemu rekao Drago Pilsel, poznati novinar i teolog:

"Sporna fotografija je, kako saznajem od bratstva u manastiru Kovilj, nastala 2013. godine za reportažu o monaškom životu, za jedan beogradski tjednik.

Tada je Porfirije Perić, novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, bio iguman (starješina) u Kovilju te vikarni episkog jegarski. Fotografija na kojoj se vidi gospodina Porfirija, iza kojega, među ikonama, stoji slika četničkog vođe Draže Mihailovića, nije snimljena u privatim prostorijama, ni u sobi igumana Porfirija, nego u jednoj zajedničkoj prostoriji gdje su monasi primali goste, posjetitelje.

Mnogi su od tih posjetitelja u toj sobi ostavljali razne predmete i darove. Nepažnjom braće koja su vodila računa o toj sobi, tamo je ostala ta slika Draže Mihailovića, a da iguman Porfirije toga nije bio svjestan dok je pozirao fotografu. Ovu sam informaciju provjerio kod jednog od sada najbližih suradnika patrijarha Porfirija koji dobro poznaje manastir Kovilj.

Patrijarha Porfirija dobro poznajem i on ni na koji načim ne podržava četništvo niti koketira s četništvom, a to je pitanje u potpunosti raščišćeno i pojašnjeno dosta davno, kada su ga iz četničkih krugova 2016. godine napali puštajući snimku iz Chicaga (dok je tada bio u obilasku vjernika kao vikarni episkop jegarski) nakon što je tadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije oštro kritizirao skrnavljenje hrvatske zastave u beogradskoj Skupštini od strane Šešeljevih radikala, što je Porfirije bio dužan učiniti i kao hrvatski državljanin.

U navedenoj snimci jasno se vidi (naravno, ukoliko ju se gleda cjelovito, a ne ovu manipuliranu verziju koja ponovno kruži) da Porfirije ne zna što se to pjeva i da, shvativši da se pjesmom veliča četnički vojskovođa prestaje pjevati, a govor tjela mu otkriva nelagodu. Dakle, sasvim sam uvjeren da bi Porfirije odmah dao maknuti tu sliku Draže Mihailovića iz primaće sobe u Kovilju da je bio svjestan da je ona tamo od stavljena od nekog nepoznatog."

item - id = 1079615
related id = 0 -> 1134817
related id = 1 -> 1133673
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 23:59