StoryEditor
Regijaveliki prosvjedi

Opći kaos u Crnoj Gori: uhićenje svećenika izazvalo velike nerede, tijekom cijele noći letjeli suzavci, građani gađali policiju i vikali ‘Ustaše‘

Piše Jutarnji.hr
14. svibnja 2020. - 09:42

Crnogorska policija uz pomoć suzavca razbila je u srijedu navečer prosvjede građana u nekoliko gradova u zemlji nakon što je sud odbio žalbe odvjetnika episkopa SPC Joanikija i nekoliko svećenika zbog određivanje pritvora.

Naime, građani su tražili da se episkop budimljansko-nikšićki pusti iz pritvora s obzirom na to mu je, kao i još osmorici svećenika, određeno policijsko zadržavanje do 72 sata zbog mise u čast Svetog Vasilija Ostroškog, kojoj je prisustvovalo više tisuća građana.

Pritvor je određen i svećenicima Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću.

Sudac za istragu Osnovnog suda u Nikšiću jučer odbio žalbe odvjetnika na određivanje pritvora, a sinoć su zbog toga organizirani prosvjedi građana u nekoliko gradova.

Policija je bacila suzavac i upotrijebila šok bombe tijekom prosvjedne šetnje u crnogorskom gradu Nikšiću. Građani su gađali policiju kamenjem i skandirali "ustaše", a snage reda privele su veći broj građana, među kojima je bio i fotoreporter Novosti. U sukobu je ozlijeđeno i 22 policajaca.

Koordinator partije Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak sinoć je pozvan na informativni razgovor u Centar sigurnosti Nikšić, zbog statusa na Facebooku, u kojem je ranije danas kazao da će u 18 sati biti ispred CB Nikšić, kako bi iskazao revolt zbog uhićenja svećenika.

Ne vide pravnu osnovu za uhićenje svećenika

- Ulazak u socijalnu krizu i izbornu kampanju, u kombinaciji s tenzijama, može napraviti veoma rizičnu atmosferu, u koju jedna prazna i ostrašćena glava može dovesti do usijanja - tako je za Vijesti.me Boris Raonić iz Građanske alijanse komentirao uhićenje episkopa i svećenika.

I on kao i njegov kolega iz Centra za građanske slobode Boris Marić ne vide pravnu osnovu za pritvaranje svećenika, a Marić je rekao da je sve to dio predizborne kampanje koja može imati ozbiljne posljedice.

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zatražio je jučer da se svećenici puste na slobodu i pozvao sve političke lidere da se suzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve.

U priopćenju se navodi da je svećenstvo, u dogovoru s mitropolitom Amfilohijem i episkopom Joanikijem, riješilo da zbog zdravstvenih mjera bude samo održano pravoslavno crkveno bogoslužje u hramu, bez molitvenog hoda.

- Međutim, zbog naroda, kojeg je bilo u tolikom broju da nije sav mogao stati u crkvu već se izlio oko hrama i na ulice, krenulo se spontano u tradicionalni hod, kojem – ni pred Bogom ni pred ljudima – nije bilo alternative - navodi se u priopćenju, prenosi Jutarnji list.

Zbog uhićenja svećenika jučer je na zahtjev poslanika DF-a na nekoliko sati prekinuto skupštinsko zasjedanje.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da su planirali pozvati pravoslavne vjernike da izađu na ulice i blokiraju sve ulice dok se na slobodu ne pusti episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa svećenicima, ali da su odustali nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i Episkopskog savjeta.

U međuvremenu, policija je priopćila da je podnijela kaznene prijave protiv poslanika DF-a Mandića, Milana Kneževića i Predraga Bulatovića zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo pozivanje na otpor i poziva građanima da se okupe u što većem broju na misi u Nikšiću 12. maja.

'Sporan je stav vrhovnog državnog odvjetnika'

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić rekao je za Vijesti.me da događaje u Nikšiću i Skupštini shvaća kao dio političke kampanje vlasti i dijela opozicije za predstojeće izbore koja će ove godine, kako kaže, biti veoma teška.

Objasnio je i da je određivanje pritvora i posljednja mjera jer se prisustvo osumnjičenih može osigurati i na druge načine, navodeći da je uhićenje svećenika u tom kontekstu potpuno nepotrebno.

Marić smatra da je pravno sporan stav vrhovnog državnog odvjetnika Ivice Stankovića koji je tražio poštovanje naredbi Nacionalnog koordinacijskog tijela, a u pitanju su u stvari odluke koje je potpisalo Ministarstvo zdravstva.

Problematizirao je i podnošenje kaznenih prijava protiv poslanika, koje štiti funkcionalni imunitet kako ne bi snosili posljedice za javno izgovorene riječi u parlamentu.

- Da je posljedica tog poziva proizvela neku štetu za društvo, onda bi to bio drugačiji slučaj - kazao je Marić.

Naime, poslanici su zaštićeni imunitetom od kaznenog gonjenja i njihove izjave u tom svojstvu ne podliježu odgovornosti. Marić navodi da i DF očito vodi političku kampanju koja neće nimalo biti ugodna za građane.

Iz Episkopskog savjeta jučer su priopćili da nisu protiv primjene naredbi i mjera, “nego protiv selektivnosti u njihovoj primjeni” te da su zapanjeni postupkom Upravne policije jer se zadržavanjem svećenika stvara atmosfera progona i da država na taj način demonstrira golu silu potičući građanske sukobe.

Održavanje masovnih prosvjeda suprotno mjerama u vrijeme epidemije

Demokratska stranka pravde (DSP) jučer je priopćila i da izjave srpskih političara i dužnosnika koje se odnose na događaje u Nikšiću predstavljaju neprimjereno miješanje u unutrašnje pitanje Crne Gore.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej kazali su da su veoma zabrinuti zbog uhićenja Joanikija i svećenika u Crnoj Gori.

Oni su u zajedničkom priopćenju, kako su prenijeli srpski mediji, poručili da se nadaju da će srpski narod postupati mirno i pribrano "u trenucima u kojima nitko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe".

DPS je u reagiranju naveo da je održavanje masovnih skupova za vrijeme epidemije koronavirusa suprotno propisanim mjerama i da predstavlja ugrožavanje zdravlja građana.

- Sve potencijalne posljedice ovako neodgovornog ponašanja, poput onog jučer demonstriranog u Nikšiću, i zdravstvene i ekonomske, isključivo će snositi država Crna Gora i njeni građani.

Srbije se ovaj događaj tiče samo u toj mjeri što službeni organizatori ovog skupa imaju sjedište u toj susjednoj državi, a političari koji su pozivali na skup, logističku i političku podršku dobivaju od srpskih dužnosnika.

Bilo bi primjerenije da su srpski političari, koji insistiraju na poštovanju preporuka i mjera zdravstvene struke u Srbiji, a zalažu se za kažnjavanje onih koji se o njih ogluše, iste kriterije primijenili i na jučerašnji događaj u Nikšiću u organizaciji SPC.

Posebno ako se ima u vidu da je država Srbija, poslala upozoravajuću poruku Crkvi i zabranila masovne vjerske obrede, u trenutku kada je smatrala da će oni ugroziti zdravlje njenih građana - naveo je DPS u priopćenju, pišu Vijesti.me.

item - id = 1021086
related id = 0 -> 1136972
related id = 1 -> 1135702
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 11:09