StoryEditorOCM
Regijaoproštaj u grudama

Omiljenog ravnatelja ispratila cijela škola: Kršili ste pravila, upisivali učenike bez bodova. Ali onda sam shvatila...

Piše Vijesti SD
16. rujna 2024. - 13:52

U Srednjoj školi Antuna Branka Šimića u Grudama prošlog je tjedna održana posebna svečanost povodom odlaska ravnatelja Mladena Leke u mirovinu. Duge 22 godine proveo je na mjestu ravnatelja ove škole, a prije toga je bio profesor hrvatskog jezika. Tijekom rada u školi ispratio je brojne generacije učenika, iz najveće tvornice u Grudama, kako je on govorio, koji su danas doktori, inženjeri, pravnici, prosvjetni djelatnici...

Dirljiv ispraćaj okupio je učenike i djelatnike škole, koji su se prisjetili njegovog neprocjenjivog doprinosa školi, piše Hercegovina.info.

Škola je na Instagramu podijelila i snimke dirljivog oproštaja s dugogodišnjim ravnateljem, a profesorica Violeta Šimić napisala je tim povodom i prigodan tekst:

‘Dopala me čast, no i poteška obveza, reći par riječi u čast našega ravnatelja.

Bez obzira što je ova vaša dužnost završena, svi mi o vama razmišljamo kao o ravnatelju. Naravno, vrijeme čini svoje, dolaze nam nove generacije, novi ravnatelji, novo rukovodstvo, što objeručke prihvaćamo. No sjećanja na jedan duži period našega života ne možemo tek tako izbrisati.

Sjećam se, prije 14 godina, nekako u ovo vrijeme, zatražila sam sastanak s našim ravnateljem, zatražila premještaj u ovu školu. Unatoč mojim strahovima, ravnatelj je riješio moju molbu. I tako kreće naša suradnja. Da suradnja. Uvijek smo u vama imali suradnika, možda i previše. No to se pokazalo kao dobra metoda jer se odrađivao posao.

Otvarale su se nove struke, dobivali smo učenike iz drugih općina, što je mnogima od nas osiguralo satnicu. Upisivali ste učenike „bez bodova“, no vaš moto je bio “svima dati šansu”.

Moram priznati da mi je u početku to smetalo no shvatila sam ubrzo. Naši učenici, upisani bez bodova, su postajali izvrsne medicinske sestre, farmaceuti, geodeti…

Oni odlični idu studirati i rade često kao naše kolege. Naši učenici, danas doktori, magistri farmacije, inženjeri… rado se vraćaju, uz svoj primarni posao, u ovu školu.

Mogla bih eseje napisati o pojedinačnim slučajevima, no to je samo djelić istine, uspješne, koja je rezultat svih nas, naše škole, ali prvenstveno vašeg pristupa.

Svjesno ste “kršili” pravila ako je to bilo u interesu učenika, naročito onih ugroženih po bilo kojem pitanju. Ta vaša beskrajna empatija na jednoj strani i sva pravila na drugoj. Naravno vi birate empatiju. Ma ne birate. Vi jeste takvi.

Isto sve mogu ponoviti u odnosu na djelatnike. No to svi mi dobro znamo…”

Našem dragom ravnatelju sretno u mirovini.

Hvala našim učenicima i djelatnicima na prekrasnom dočeku‘, napisala je profesorica Šimić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 13:58