StoryEditor
Regijajake policijske snage

Održana treća sarajevska ‘Parada ponosa‘, organiziran i protuprosvjed

Piše Hina
25. lipnja 2022. - 23:59

Treća Parada ponosa u Sarajevu s koje su upućeni zahtjevi za prihvaćanje ove zajednice u društvu protekla je u subotu bez incidenata uz snažnu policijsku zaštitu, političke prijepore te protuprosvjed s kojega se upozoravalo na nametanje LGBTIQ vrijednosti.

U povorci koja je prošla središtem grada okupilo se oko 500 sudionika kojima su se priključili i građani Sarajeva, pojedini političari i strani diplomati. Sudionici su prigodni program izveli ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu gdje su pjevali antiratne i antifašističke pjesme.

image

Poljubac u Sarajevu, kada ako ne danas

Elvis Barukčić/AFP

Jedna od organizatorica BiH povorke ponosa Dina Bajrektarević rekla je kako je današnje okupljanje proteklo uz brojne opstrukcije zbog traženja dodatnih mjera osiguranja.

image
Antonio Balić/Cropix

"Danas smo svi mi šetali i šetale za sve naše obitelji. Danas smo tu da pokažemo kako vrijeme uopće nije toliko konvencionalno i tradicionalno te da je obitelj fleksibilan konstrukt koji se oduvijek gradio isključivo oko vrijednosti ljubavi, potpore i razumijevanja", rekla je Bajrektarević.

političke podjele

Okupljanje LGBTIQ zajednice podijelilo je vlast u Županiji Sarajevo koju čine stranke koje su oporba SDA na višim razinama vlasti.

image

Jednobojne poruke s protuprosvjeda

Antonio Balić/Cropix

Premijer Županije Sarajevo Edin Forto iz Naše stranke izrazio je snažnu potporu Povorki ponosa te se priključio današnjoj manifestaciji. Istodobno županijski ministar gospodarstva ministar Adnan Delić iz stranke Narod i pravda rekao je kako se protivi skupu.

image

 
Skup Kontra LGBT pod nazivom 'Vratite nam dugu'

Antonio Balić/Cropix

Zastupnik SDA u Županijskoj skupštini Haris Zahiragić najavio je kako će pokrenuti inicijativu da se zabrani višesatna blokada grada ocjenjujući Paradu ponosa ‘pokazivanjem mišića manjinske politike nad građanima Sarajeva‘.

image
Elvis Barukčić/AFP

Tijekom dana u Sarajevu je održan i anti-LGBT skup na kojemu se pozivalo na očuvanje tradicionalnih vrijednosti obitelji.

Jedan od organizatora, profesor Islamskih nauka Sanin Musa koji je rekao da se LGBT vrijednosti ‘nasilno, radikalno nameću‘ drugim građanima.

image

Zastava duginih boja

Antonio Balić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2022 05:30