StoryEditorOCM
Regijatapkanje u mjestu

Od zagonetne smrti mlade Lane Bijedić prošle su četiri godine, a policija još nije razjasnila njezinu pogibiju

Piše vijesti sd
6. listopada 2023. - 13:56

Kada neki slučaj ostane nerazjašnjen, otvara se prostor za različite spekulacije.

Takav je slučaj sa 19-godišnjom Mostarkom Lanom Bijedić, čija je smrt nerazjašnjena i poslije četiri godine.

Dana 6. listopada 2019. godine, ispod vijadukta autoceste u Zvirovićima između Ljubuškog i Čapljine, u rijeci Studenčici, Lanino tijelo pronašao je jedan ribar.

U istrazi je saslušano više od 150 svjedoka i obavljeni su obavijesni razgovori sa svim osobama koje su se toga dana kretale na relaciji Mostar – Čapljina – Ljubuški, kao i vijaduktom, kazao je još 2021. godine županijski tužitelj Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu Josip Aničić, piše Jabuka TV.

image

Josip Aničić: U istrazi je saslušano više od 150 svjedoka i obavljeni su obavijesni razgovori sa svim osobama koje su se toga dana kretale na relaciji Mostar – Čapljina – Ljubuški

Tom Dubravec/Cropix

Od telekomunikacijskih operatera pribavljen je ispis odlaznih i dolaznih poziva s Lanina mobitela i svih drugih mobitela koji su toga dana bili na baznim stanicama koje pokrivaju mjesto pronalaska njenog tijela, ali ništa korisno za istragu nije pronađeno. Analizirani su Lanini mobitel i laptop, a izvršen je i pretres stana u Sarajevu u kojem je boravila.

Propješačila skoro 15 kilometara

Od susjednih županija pribavljeni su podaci o svim kontroliranim vozilima toga dana, izvršeni su i pretresi svih sumnjivih vozila, a izuzeti su i svi videozapisi s kamera koje pokrivaju relaciju kojom se Lana kretala, nakon čega je urađena analiza njezina kretanja od Mostara do Ljubuškog. Izvršena su vještačenja tragova prikupljenih s lica mjesta i njezina tijela, a vještačena je i Lanina odjeća.

Kobnog dana Lana Bijedić potvrdila je prijateljici da u 17 sati putuje u Sarajevo, gdje je upisala fakultet. No, ona se tog dana autobusom zaputila do Čapljine, gdje je s autobusne postaje kilometrima pješačila do vijadukta Studenci koji vodi prema Bijači. Prema podacima s mobitela, prepješačila je 18.404 koraka, što je 14,6 kilometara.

image

BiH policija temeljito je istražila slučaj

Screenshot YouTube

Tijekom vještačenja mobitela pokojne Lane, otkrivene su mnoge, čudne, informacije. Otkrivene su fotografije rijeke Studenčice, vijadukta, panorame, već spomenuta komunikacija s prijateljicom itd. No, otkrivene su i druge, puno mračnije stvari. Naime, kako se ranije doznalo iz izvora bliskih istrazi, vještačenje mobitela je otkrilo da je Lana nekoliko dana prije pretraživala "kako se ubiti" i "10 najboljih metoda za samoubojstvo", potom "što se dogodi kada jedeš olovo", "što se dogodi kada progutaš metke" i sl. Imala je popis najviših zgrada i objekata poput Bosmalovog centra i Mosta dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku itd., a brojne odgovore i mišljenja trebalo bi tražiti od psihologa nakon uvida u Laninu bilježnicu gdje je crtala vrlo neuobičajene prizore poput vješanja ljudi, ljudi u raznim seansama itd., piše Jabuka TV.

Policija ne vjeruje forenzičaru

Međutim, ništa od gore navedenoga nije pomoglo istražiteljima da razjasne njenu misterioznu smrt. U kolovozu 2020. godine činilo se da bi moglo doći do rasvjetljavanja slučaja kada se u sve uključio John Clark, forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu. Njega je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice. Clark je slučaj okarakterizirao kao samoubojstvo, iako je obdukcijski nalaz njegovih kolega iz BiH pokazivao da se radi o ubojstvu.

image

Snimka vijadukta s Lanina mobitela neposredno prije smrti

Screenshot YouTube

Lana Bijedić iz Mostara je kobne nedjelje, 6. listopada 2019. godine, trebala otputovati u Sarajevo gdje je upisala fakultet. Po majčinoj želji, kremirana i sahranjena je 12. listopada u Beogradu, a majka Nina Bijedić, dekanica na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, ubrzo se preselila u glavni grad Srbije.

Lanina smrt i dalje je nerazjašnjena – je li posrijedi ubojstvo ili samoubojstvo ili možda nesretni slučaj. Slučaj se i dalje službeno vodi kao ubojstvo, piše Jabuka TV.

Policija očito ima razloga zašto je slučaj smrti Lane Bijedić okarakteriztirala kao ubojstvo. U policijskoj praksi poznato je da se neki slučajevi dugo drže otvorenima i da onda neki pronađeni detalj otkrije počinitelja. Naravno, zbog djevojčinih najbližih, ali i šire javnosti, najbolje bi bilo da to bude što prije.

image

Bosansko-hercegovačka policija slučaj i dalje vodi kao ubojstvo (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:07