StoryEditorOCM
Regija‘Markirani‘ šoping

Od mudantina Cvlain Klain, parfema Boos i N5 Chnaea, do šešira Mariboro; nema čega nema u Kineskom tržnom centru u Tuzli

Piše Lenka Gospodnetić
29. srpnja 2023. - 15:04

Urnebesna situacija nasmijala nas je u – Tuzli, gradu koji je (osim po soli i ugljenu) posljednjih godina sve poznatiji po kupališnom turizmu (više o tome uskoro također u Slobodnoj).

A kako je shopping neizostavan dio turističke ponude, valja imati na umu da u Tuzli ima ono čega nema ni u Splitu: proizvoda glasovitih robnih marki, i to po cijenama za koje u Splitu ne bi mogli kupiti – skoro ništa.

Zapravo, svaka sličnost sa zvučnim etiketama, kad malo bolje pogledate u njih, ubrzo se i gubi; naime, nazivlje je mahom napisano potpuno pogrešno.

Slučajnost, tipfeler ili pak hotimični odmak? Teško je reći.

Ono što znamo jest da je mjesto radnje "Tržni centar Kina" (stvarno su vlasnici Kinezi, primaju sve valute, čak će vam na izričito traženje dati i račun na majušnom komadu papira), a nalazi se u strogom centru Tuzle, na dva koraka do Čaršijske česme. Parkiranje na parkiralištu u središtu grada stoji nevjerojatnu jednu konvertibilnu marku (50 centi) i blizu je "Tržnog centra", pa možete mirne duše napuniti portapak – no nismo sigurni za prelazak granice...

image
Lenka Gospodnetić/

Bogata ponuda

Uglavnom, od bogate ponude, u kojoj teško da je nešto skuplje od pet eura - izdvajamo šešir "Mariboro" (alias Marlboro), muški parfem "Boos" (alias Boss), parfem "Farari" (alias Ferrari), varijaciju na miris "Si" Giorgia Armanija, no ovdje je to "Si" postalo "Is". Coco Chanel se vjerojatno okreće u grobu jer je njezin kultni klasik, Chanel No5 u kineskoj drlogarnici u Tuzli postao "N5 Chnaea", dok je miris Lacoste postao "Eau de Lagos". Klasik Chanel Chance postao je "Chenale", a tuzlanski Kinezi prekrstili su i Versacea, koji je postao "Vercage".

Jedan od najsmješnijih primjera su gaćice kvazi-Calvin Klein, koje na sebi ponegdje doista imaju točno ispisano ime dizajnera, ali potkrala im se i pogreška, pa se s jednog kontingenta cereka natpis "Cvlain Klain". Možda je to Kleinov rođak iz Tuzle?

Stara narodna kaže: tko u malo gleda, malo i vrijedi, pa tako kupci u Tuzli vjerojatno nisu previše sitničavi po pitanju nazivlja i sroka. Uostalom, *ebeš zemlju koja Bosnu nema! I Kinezi već znaju gdje je dobar pazar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:54