StoryEditorOCM
RegijaPUTINOMANIJA

Od 2007. naovamo, desetak srpskih gradova i gradića Putina proglasilo počasnim građaninom. Zasjenio je čak i Tita, što je dotad bilo nezamislivo

Piše PSD
1. listopada 2022. - 11:16

U više gradova Srbije Vladimir Putin je, počevši od 2007. godine, proglašen za počasnog građanina, piše danas.rs.

"Putinomanija" je zahvatila Sombor, Vrnjačku Banju, Rašku, Vrbas, Apatin, Kikindu, Požarevac, Novi Sad, Ljuboviju, Odžake, Svilajnac, Loznicu…

image

Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Svugdje gdje je na vlasti bila koalicija predvođena radikalima, drže protivnici ove ideje.

Tako je u Kikindi 2008. godine u obrazloženju odluke navedeno kako je Putinu priznanje dodijeljeno "za sve što čini za mir i toleranciju u svijetu i zalaganje da Kosmet ostane u sastavu Srbije".

image

AFP

Sergei Ilnitsky/Afp

Još je dodano kako se značaj Vladimira Putina ogleda i u tome što je zahvaljujući njemu Rusija postala najotvorenija zemlja za srpske građane i njihove investicije.

Usprotivili su se kikindski novinari, ističući u svom proglasu kako ne postoje razlozi da počasni građanin Kikinde postane bilo koji političar iz zemlje u kojoj ne postoje demokratske institucije i u kojoj se progone i ubijaju novinari.

image

AFP

Andrej Isakovic/Afp

Slično se dogodilo u Novom Sadu, gdje je pored Tesle, i Putin počasni građanin. Odvjetnik Aleksadar Olenik drži kako mu treba ukinuti tu titulu, na što je i pozvao nakon eskalacije ratnog sukoba u Ukrajini.

I organizacija Vojvođanski klub je tražila da se Putinu ukine ovaj status, jer je, kako su naveli "agresor koji vodi najsuroviji osvajački rat u Europi od Drugog svjetskog rata, sa jasnom namjerom da uništi suverenu Ukrajinu, sravni je sa zemljom i njeno stanovništvo vrati u najmračniju diktaturu sovjetskih tajnih i sigurnosnih službi iz kojih je i sam potekao".

image

AFP

Andrej Isakovic/Afp

Po popularnosti, Putin bi mogao zasjeniti Tita, koji je u "popularnosti" ipak bio nenadmašan.

Iako se titula "Počasni građanin" rijetko dodjeljuje i samo u iznimnim prilikama, Beograd ima najviše počasnih građana a među njima i značajan broj diktatora, dok manji gradovi imaju kraći popis.

A titulu počasnog građanina, kako se navodi u obrazloženju, trebalo bi dodijeljivati samo za istaknuto i trajno životno djelo u sferi znanosti, ekonomije, umjetnosti, obrazovanja i odgoja, kao i za rezultate postignute u javnom životu i razvoju kulturnog stvaralaštva, piše danas.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2023 14:25