StoryEditor
Regijazašto se skriva istina u regulatornoj agenciji za komunikacije

Obmana javnosti iz vrha RAK-a

Piše PSD.
26. ožujka 2008. - 16:28

Nakon što smo nedavno pisali o situaciji u Regulatornoj agenciji za komunikacije i procesu izbora novog ravnatelja ovoga tijela koji traje već gotovo pola godine, nakon posljednje sjednice Vijeća ove institucije, na vidjelo je ponovno izišla samovolja pojedinaca.

Naime, nakon sjednice, izdano je priopćenje u kojem stoji kako je Vijeće razmatralo i situaciju vezanu uz izbor generalnog direktora Agencije.

- Informacija o postupku izbora generalnog direktora Agencije je jednoglasno primljena uz osudu pisanja dijela bh. tiskanih medija, koji su usmjerili svoje uređivačke politike u cilju stvaranja političkog pritiska na rješavanje ovog pitanja na nezakonit način. Vijeće je zaključilo da će čekati na tumačenje Zakona o komunikacijama BiH sukladno dopisu upućenom Parlamentarnoj skupštini BiH i Uredu visokog predstavnika u BiH od 20. veljače 2008. godine, na koje još uvijek nije odgovoreno - stoji u priopćenju Vijeća RAK-a nakon posljednje sjednice.

Ipak, dopis sasvim drukčijeg sadržaja nam je dostavio jedan od članova Vijeća, koji, vidno frustriran ovakvim načinom rada, želi javnosti pokazati što se to zaista radilo i o čemu se govorilo na toj sjednici.

- Vijeće nije razmatralo situaciju vezanu uz izbor generalnog direktora Agencije, nego je samo o tome informirano od strane predsjedavajućeg Vijeća Agencije. Informacija o postupku izbora generalnog direktora Agencije, čiji je sam naziv kao točke dnevnog reda bio najsporniji prigodom usvajanja dnevnog reda, nije uopće dana na glasovanje. Vijeće je zaključilo da očekuje tumačenje Zakona o komunikacijama BiH, sukladno dopisu upućenom Parlamentarnoj skupštini BiH (Ustavno-pravno povjerenstvo) i Uredu visokog predstavnika u BiH - stoji u dopisu koji je nama dostavljen i za koji su se članovi Vijeća RAK-a dogovorili da ide u javnost, ali koje je na kraju, samovoljom pojedinaca, ipak izmijenjeno.

Također, navodi se i kako je na 24. sjednici Vijeće Agencije usvojilo nacrt godišnjeg izvješća Agencije za 2007. godinu s tri glasa “za” i dva glasa “protiv”, s tim da je isti omjer glasova bio i prigodom usvajanja dnevnog reda sjednice i zapisnika s prethodne sjednice.

Plan i program rada Agencije za 2008. te Plan i program rada Vijeća Agencije za 2008. usvojeni su jednoglasno, nakon što je prihvaćen niz primjedbi na polazne tekstove. U priopćenju na službenim stranicama RAK-a uopće ne stoji kako su pojedini članovi Vijeća glasovali protiv godišnjeg izvješća Agencije za 2007., što samo dodatno govori kako netko u ovoj instituciji pokušava sakriti pravo stanje stvari, te stvoriti iluziju harmonije i jednoumlja u Vijeću RAK-a.

Kako nam je rečeno, ovo nije prvi put da se na ovakav način iskrivljuje istina o radu Vijeća RAK-a, što pokazuje i slučaj Branislava Božića, člana Vijeća RAK-a, koji se nedavno javno ogradio od izjava predsjednika Vijeća RAK-a Nevena Tomića, te je istaknuo kako Tomićeve riječi ne predstavljaju mišljenje svih članova Vijeća. Teško je za povjerovati kako se sve ovo događa slučajno, a pravi razlozi za ovakvo obmanjivanje javnosti od strane vrha RAK-a i dalje ostaju nejasni.

MARKO KARAČIĆ

#RAK#AGENCIJA

Izdvojeno

09. srpanj 2020 11:25