StoryEditorOCM
Regijanasilnici na mreži

Novinarka koja se bori protiv govora mržnje zasuta uvredama i prijetnjama, pa i kletvama nerođenom djetetu

Piše vijesti sd
23. ožujka 2023. - 13:00
Novinarka Dalija Hasanbegović - Konaković sa suprugom, ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom KonakovićemScreenshot Facebook

Prijetnje novinarkama i novinarima uvijek su neugodne i znače opasnost za demokraciju i slobodu govora. Uz društvene mreže i klimu u javnosti njih je nažalost sve više.

S uvredama, prijetnjma njoj i članovima njene obitelji, pa i kletvama, suočila se novinarka AlJazeere Balkans Dalija Hasanbegović - Konaković.

Ona je u srijedu objavila tweet s prikazima poruka ostavljenih ispod njenih objava na društvenim mrežama, ili upućenih njoj direktno putem određenih sredstava komunikacije.

"Kažu da su ‘digitalna patriotska brigada‘. Znamo već tko ovo potiče, kreira i tko podržava. Oprostite zbog vulgarnosti. To je dio ‘albuma lijepih želja‘ koje od njih dobivam zadnji mjesec. Direktne kletve za mrtvorođenče namjerno preskačem, odbijam prihvatiti da to netko može napisati", navela je Dalija Hasanbegović - Konaković, uz fotografiju s cijelim nizom sramotnih i zastrašujućih poruka, piše N1 BiH.

Novinarka AlJazeere Balkans početkom ožujka objavila je da sa suprugom, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, čeka drugu djevojčicu.

Među onima koji su pisali uvrede pod svojim imenom i prezimenom nalazi se i Jasmin Mulahusić, protiv kojeg se već vodi istraga zbog istog problema.

"Ja sam na meti grupe lažnih i pravih profila koji me orkestrirano i organizirano, sa smišljenom agendom, pokušavaju diskreditirati lažima i konstrukcijama, uništiti mi reputaciju, ili u najgorem slučaju – treću osobu izazvati da me napadne. Sve je uredno prijavljeno Tužiteljstvu Kantona Sarajevo. Moj slučaj duže od tri i pol godine stoji u njihovim ladicama. Napadi ne prestaju ni do današnjeg dana, a uključuju i moju širu obitelj", priopćila je nedavno Hasanbegović - Konaković za platformu ‘Safe Journalists‘, posvećenu sigurnosti medijskih radnika, piše N1 BiH.

Dalija Hasanbegović - Konaković već nekoliko godina vodi borbu protiv cyber nasilja i govora mržnje na društvenim mrežama.

Krajem veljače Upravni odbor Udruženja "BH novinari" izrazio je zabrinutost zbog sve većeg broja prijava udruženju i njihovoj Liniji za pomoć novinarima u vezi s verbalnim i online napadima, širenju govora mržnje protiv novinara/ki i medija putem društvenih mreža, prijetnji smrću i fizičkim nasiljem te ugrožavanja slobode medija od policijskih institucija i pravosudnih organa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 21:23