StoryEditorOCM
Regijasve zbog diplome

Novi težak udarac za Sebiju Izetbegović: nekoć svemoćna prva žena BiH dobila otkaz na fakultetu

Piše Vijesti SD
16. svibnja 2023. - 12:29

Sebija Izetbegović, direktorica Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu dobila je otkaz na sarajevskom Medicinskom fakultetu gdje je bila angažirana kao profesorica, potvrdio je Rifat Škrijelj, rektor sarajevskog sveučilišta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

- S njom je ugovor raskinut 24. travnja. To je epilog prethodno donesenih odluka na organima i tijelima Sveučilišta u Sarajevu, kazao je Škrijelj za RSE.

Senat Sveučilišta u Sarajevu je 13. travnja poništio doktorat Sebije Izetbegović. Ona je dugogodišnja direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Prethodno je Prosvjetna inspekcija Kantona Sarajevo 3. travnja dala Sveučilištu u Sarajevu rok od 15 dana da poništi njenu doktorsku diplomu. Inspekcija se pozvala na Zakon o visokom obrazovanju, navodeći da Izetbegović ‘nije ispunila sve ispitne obaveze‘.

Zbog čega je dovedena u pitanje vjerodostojnost akademskih znanja?

Vjerodostojnost akademskih zvanja Sebije Izetbegović su prvi put javno dovedene u pitanje u svibnju 2021. godine. Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je tada pokrenulo istragu o njenoj diplomi, te je od hrvatskih vlasti zatražena dokumentacija.

Naime, Medicinski fakultet u Sarajevu je Sebiji Izetbegović priznao postdiplomske ispite, koje je navodno položila u Zagrebu. Međutim, dokazi o tim položenim ispitima nisu nađeni u nadležnim institucijama Republike Hrvatske.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske je priopćilo da Sebija Izetbegović je upisala postdiplomski studij u Zagrebu, ali da to ministarstvo nema podatke o položenim ispitima., zaključuje RSE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:01