StoryEditorOCM
RegijaMLADI BEOGRAĐANI

Noćna reportaža iz Beograda: ‘Žao mi je da se ovo dogodilo Mateju‘, ‘Splićani su divan, topao mediteranski svijet, osjeća se bratska povezanost među nama‘

Piše Vinko Paić
6. siječnja 2022. - 19:56

Srijeda je navečer, sat vremena do ponoći i pravoslavnog Badnjaka. U Beogradu se osjeća promjena vremena, pa je tako nakon proljetnih temperatura, neobičnih za ovo doba godine, osjetno zahladnjelo, idućih se dana najavljuje i snijeg.

S obzirom na hladnoću i sredinu tjedna, a bliži im se i Božić, u srpskoj prijestolnici sinoć je radilo osjetno manje kafića i diskoklubova. Na Beton hali ispod Kalemegdana, gdje se nalazi niz atraktivnih mjesta za provod, među ostalim i "Magacin ex Gotik", u kojem su prijatelji posljednji put vidjeli Mateja Periša (27) – turobna tišina.

image
Reportaza iz Beogradskih kafica u Cetinjskoj
Tom Dubravec/ Cropix

Za razliku od utorka, kad je između 11 i ponoći ovdje radilo nekoliko klubova, a iz jednog od njih odjekivao stari hit Magazina "Minus i plus". Uputili smo se stoga prema Cetinjskoj ulici u samom srcu Beograda, gdje, kako su nam rekli, uvijek "gori", u bilo koje doba dana i noći. Nalazi se blizu poznate boemske ulice Skadarlije.

Dolazimo u jedno veliko dvorište i zapažamo desetak kafića. Ispred jednog zatječemo dvije najbolje prijateljice, Anu i Tamaru. Obje su studentice i često su u Cetinjskoj ulici, za koju nam kažu da je jedno od omiljenih okupljališta mladih Beograđana. Kažemo im da smo iz Splita i da smo od ponedjeljka u njihovu gradu radi izvještavanja o Matejevu nestanku.

image
Ana i Tamara ispred bara Ljubimac
Tom Dubravec/ Cropix

– Uh, jako tužna priča, znamo sve o tome, pratimo i mi – odmah nam kažu.

– Nervira me što naši portali prenose razne neprovjerene informacije. Vjerujem da je to, nažalost, nesretan slučaj, a ne nešto isplanirano. Na Instagramu sam vidjela da mnogi moji prijatelji spekuliraju o tom nestanku i upoznati su sa slučajem – govori Ana.

Pogledajte i video: 

Pitamo cure i što misle o Beton hali, mjestu gdje se Matej zabavljao s društvom u noći nestanka.

– To je poznata beogradska lokacija za izlaske, pogotovo za ekipu iz drugih gradova i država. Obično se izlazi i na splavove, ali kako je sad zima, dosta se toga prebacilo na Beton halu – ističe Tamara, koja je jedno vrijeme radila kao konobarica.

image
Tom Dubravec/ Cropix

– Upoznala sam puno Dalmatinaca i ljudi iz Splita. Nikad nismo imali probleme s njima, dapače, uvijek smo im se radovali i dobrodošli ste u naš grad. Nadam se da ova situacija s Matejem neće Splićane odvratiti od dolaska u Beograd.

Pozdravljamo cure i prilazimo jednoj ekipi, koja se obradovala čuvši naš naglasak. Naime, cijelo je društvo iz Splita, ali nisu bili raspoloženi za razgovor.

image
Covid redar Vlada i Anđela ispred bara Berlin Monroe
Tom Dubravec/ Cropix

U blizini susrećemo Vladimira, koji upravo odlazi kući.

– Žao mi je da se ovo dogodilo Mateju, momci su došli proslaviti Novu godinu, iskreno se nadam dobrom ishodu. Družio sam se s Hrvatima, drago nam je kad dođete – veli nam Vladimir.

U klubu "Berlin Monroe" na ulazu nas pozdravlja COVID redar Vlada.

– Kod nas dolazi puno Hrvata, Beograd slovi za grad u kojem ćete se dobro provesti. Evo, sad kad uđete, vidjet ćete da je unutra puno gostiju iz drugih zemalja, najmanje iz Srbije. Imam samo dobro iskustva sa svima. Nedavno je kod nas bio jedan momak iz Splita, sve super, dragi ste vi nama jako.

image
Ana i Boris u Berlin Monroeu
Tom Dubravec/ Cropix

Ulazimo u klub, a kad je Vlada kazao da smo iz Splita, svi nam počinju prilaziti, nude nam besplatno piće, jedan momak čak nam pokazuje i svoju fotografiju s Poljuda, dok drugi priželjkuje da Hajduk ove sezone bude prvak Hrvatske.

– Cura mi je bila s Hvara, a prvo što sam napravio kad sam došao u Split bilo je da odem na stadion.

Upoznajemo Simonu, koju je cijeli slučaj oko Mateja jako potresao.

– Naša policija radi sve da rasvijetli okolnosti, službe su u punom sastavu. Otežavajuća je okolnost vodostaj na rijeci, nadamo se da će priča ipak imati sretan kraj. Upoznala sam puno Splićana i o vama mislim sve najbolje. Splićani su divan, topao mediteranski narod, osjeća se neka bratska povezanost među nama – kaže nam Simona.

U razgovor se uključuje Zoran, koji u klubu radi kao konobar. Kaže da je cijela priča oko Mateja jeziva.

image
Hajdukovac Zoran radi kao barmen u Berlin Monroeu
Tom Dubravec/ Cropix

– Stalno pratim hrvatske i srpske portale, o tome se ovdje baš puno priča. Često imamo goste iz Dalmacije, moja iskustva s njima su samo pozitivna. Inače, moram vam priznati da sam hajdukovac, gledao sam utakmice na Poljudu još za vrijeme bivše Jugoslavije, to je klub mog djetinjstva, i ostao mi je najdraži do danas, unatoč tome što živim u Beogradu – iskreno će Zoran.

Već je prošla ponoć, zahvaljujemo ekipi na gostoprimstvu i obećavamo da ćemo idući put kad dođemo u Beograd opet navratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 08:25