StoryEditorOCM
RegijaNadbiskup Henryk Hoser

'Nisam čudesno ozdravio od malarije': papin izaslanik o glasinama da se u Međugorju izliječio od bolesti, napao i Frljića

7. ožujka 2017. - 19:36

Nisam još u Međugorju i nisam tamo čudesno ozdravio kako neki tvrde, jer nikada tamo nisam niti bio – poručio je nadbiskup Henryk Hoser, posebni izaslanik pape Frane za Međugorje, u razgovoru sa skupinom poljskih novinara za tamošnje tjednike i radijske postaje.

Njegovim istupima su prethodile neslužbene informacije, a proširile su se Hercegovinom, kako je nadbiskup nedavno obolio od malarije i zapao u jako loše zdravstveno stanje, ali je potom potpuno ozdravio. Osim što je susret s poljskim kolegama iskoristio da opovrgne takve špekulacije, poručio je da Međugorje kao mjesto svoje buduće misije vidi "više kao kristološko nego marijansko svetište", te da ono ima "potencijal za evengelizaciju".

Obnova vjere

- U Međugorju se neprestano klanja pred Presvetim sakramentom, redovito se ispovijeda, održava pobožnost Križnog puta, dakle događa se sakramentalna praksa koja je u većini župa zapadne Europe zanemarena ili nestala. U tom smislu to mjesto može biti jak poticaj za obnovu vjere u vjernika – kazao je Hoser, te dodao:

- Istodobno, nema sumnje kako su zbog velikog priljeva hodočasnika pastoralne potrebe veće nego mogućnosti. Primjerice, znam da iako je u Međugorju oko 50 ispovjedaonica, nema uvijek dovoljno ispovjednika, posebice onih koji bi mogli ispovijedati na nekoliko jezika.

Na tezi kako će njegov posao u Međugorju imati isključivo pastoralni karakter, odnosno da po Papinom naputku mora ustvrditi je li crkvena služba tamo dostatna za mase koje se slijevaju u svetište, a ne i jesu li Gospina ukazanja autentična, ustrajao je i u razgovoru za radijsku postaju RMF.

Nema sastanka s vidiocima

- Ali neće valjda biskup analizirati hotelsku ponudu u Međugorju? - pitao ga je novinar, na što je nadbiskup, prema onome što prenosi portal bitno.net, odgovorio:

- Naravno da ne. Ali postoji neka interakcija između smještaja hodočasnika i onoga što će im Crkva ponuditi.

Hoser je potvrdio da će u BiH stići, kao što je i najavljeno, koncem ožujka. Prvo ide u Sarajevo, i tamo će razgovarati s apostolskim nuncijem Luigijem Pezzutom, kardinalom Vinkom Puljićem i biskupom Ratkom Perićem.

Sugovornici u Međugorju bit će mu franjevački redovnici na službi u samoj župi, kao i hodočasnici koji se tamo zateknu, ali ne i vidioci jer, po nadbiskupovim riječima, za to nema potrebe imajući u vidu djelokrug njegove misije. Sve bi to trebalo potrajati nekoliko tjedana, a sam izvještaj na papinom stolu trebao bi se naći do lipnja ove godine.

Henryku Hoseru ovo je posljednja godina u biskupskoj službi, nakon čega bi trebao u mirovinu.
 

Napao Frljića

U razgovoru s poljskim novinarima nadbiskup Henryk Hoser se dotaknuo i predstave 'Kletva', koju u Varšavi režira Oliver Frljić. Tamošnja je biskupija, koju upravo vodi Hoser, pozvala na molitvu zbog bogohuljenja u njoj.

- Umjetnost se ipak vodi određenim pravilima kojih u ovom slučaju naprosto nema. Opisati tu predstavu kao umjetnost za mene je neprikladno. Prizori iz nje graniče s pornografijom – komentirao je.

- Vrijeđanje vjernika predstavama financiranim novcem poreznih obveznika je skandalozna činjenica – poručio je nadbiskup, pozvavši vjernike da na sve odgovore molitvom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 17:32