StoryEditorOCM
Regijaiza kulisa

Nenad Čanak: Vučić se plaši da ga Putinov režim ne ubije, igrokaz s davljenjem psa mu je bila više nego jasna poruka

Piše vijesti sd
18. travnja 2023. - 08:25

Vijest da je kritičar režima Vladimira Putina – Vladimir Kara-Murza – osuđen na 25 godina zatvora, u Srbiji je dočekana uz podsjećanje na aferu u kojoj je glavni akter bio aktuelni šef BIA Aleksandar Vulin, a nekadašnji ministar policije, koji je, prema tvrđenju Kara- Murze, dostavljao Kremlju informacije o sastancima ruskih oporbenjaka u Beogradu, 2021. godine.

– Ruska Federacija predvođena Putinom je trenutno nacistička država. Kao takva, ona se ponaša u skladu sa nacističkim tradicijama. Bavi se ukidanjem različitosti na svaki način, i sve to apsolutno se može poistovijetiti s događanjima u Njemačkoj. Kao što su u Njemačkoj prvi stigli u koncentracijske logore neposlušni Nijemci i protivnici Hitlera, tako se i u Rusiji u koncentracijske logore, koji se eufemistički nazivaju "zatvori s najstrožijim mjerama”, dovode najprije unutarnji neprijatelji. Tu je potpuno jasno da nitko iz njih neće izaći živ – kaže za Danas Nenad Čanak, nekadašnji predsjednik Lide socijaldemokrata Vojvodine i kritičar režima Aleksandra Vučića.

Putin kao Hitler 21. stoljeća, dodaje on, koristi identičnu argumentaciju kao i njegov povijesni prethodnik, a to je ideja Rusija uvijek bila za mir, da ona nikada ne bi bila u ratu, nego da je to, eto, morala kako bi zaštitila pravo svog naroda koji je bio zlostavljan u Ukrajini…

Čak je i propaganda matrica, napominje Čanak, po istoj liniji kao što je to bila u Hitlerovo vrijeme.

"Vulin je kompleksaš impresioniran pukom silom i moći koju neograničena vlast daje", kaže Čanak. I nastavlja:

– To kome je Aleksandar Vulin nosio podatke o neprijateljima tog sistema… On je više je nego očigledno u prijateljskim vezama s ljudima iz Kremlja... Tako da uopće nije nejasno zašto i kako je on pudlica tog Kremlja i zašto i kako je on toliko impresioniran tog ruskom beskropuloznošću i ničim skrivanim prezirom prema ljudskom životu i ljudskim pravima – kaže Čanak za Danas.

Na pitanje zašto ga Vučić drži u Vladi i na vlasti, zašto ga stalno premješta sa jednog na drugo mjesto, Čanak ističe da je Vučić u više navrata stavljao do znanja da će Rusi da ga ubiju ukoliko bude neposlušan.

– A, najslikovitiji primjer toga je bio onaj kada su pred njegovim očima davili psa, prije nekoliko godina u Rusiji, prilikom službene posjete, u okviru nekakvog eksperimenta. Što je bila jasna poruka, ako se to može dogoditi psu, može svakome! A na stranu što izbušene sigurnosne strukture u Srbiji koje nisu reformirane nakon događanja od "petog oktobra"… Vulin je dio službe koja je slijepo odana Kremlju koje se Vučić plaši. Za svoj život. Vučić se ne plaši Vulina, već onih čiji je Vulin sluga – kaže Čanak.

– Ja sam potpuno siguran da iznutra BIA za Vučićeve potrebe rade drugi ljudi, a Vulin dobija selektivne informacije. Vidite, s mjesta ministra obrane, pa na mjesto šefa policije, a potom na mjesto šefa BIA-e, pa to je jasno da je dio impresioniranosti Kremlja ministarstvima sile, jer je i sam Vojislav Koštunica, sjetite se, koji je bio dio te strukture koja je iskreno branila pristup bilo kome iz tih struktura i bilo kakvu šansu za reformaciju…, hoću da kažem da je i Koštunica i DSS uvek insistirao da ima ta ministarstva sile – kaže Nenad Čanak.

– Kremlj je uvek insistirao na tome u vladi ima svoje špijune koji prenose sa samog izvorišta informacije i u velikoj mjeri čak i utječu na politiku zemlje. Rusija je Treći Reich 21. veka, a Putin – Hitler 21. stoljeća! Vučić u strahu od toga da će biti ubijen, on i njegova obitelj, jednostavno pokušava da, s jedne strane ima nekakve odnose sa zapadom, a sa druge, da ne ljuti Kremlj previše – objašnjava Čanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 18:29