StoryEditorOCM
Regijaplinoviti odnosi

Neće biti dobro: Vučić odbio Putinov javni poziv za summit BRICS-a, sada se zna i zbog koga, snosit će posljedice

Piše L. G./JL
2. listopada 2024. - 08:16

Premijer Poljske Donald Tusk boravit će u Beogradu 23. i 24. listopada. On je zapravo taj "vrlo važan posjet", zbog kojeg je srpski predsjednik Aleksandar Vučić odbio poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina da bude prisutan na summitu BRICS-a, piše Nova.rs.

Taj se summit ove godine održava u Kazanu i traje od 22. do 24. listopada. Poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću javno je uputio Vladimir Putin.

image

 Donald Tusk, političar kojeg je Vučić pretpostavio Putinu

Sergei Gapon/Afp

On se početkom prošlog mjeseca u Vladivostoku, na marginama Istočnog foruma, sastao s potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom i tom prilikom rekao:

“Prenesite pozdrave predsjedniku Vučiću. Čekamo ga na događajima u sklopu sastanka lidera BRICS-a u Kazanu u BRICS ‘outreach‘ formatu. Poslali smo vam poziv, nadam se da će ga gospodin predsjednik prihvatiti”.

image

Aleksandar Vučić odbio je Putinov poziv 

Michal Cizek/Afp

 Dan kasnije Aleksandar Vučić je glatko odbio poziv.

“Imamo dosta važnih posjeta, kako klinci kažu – gužva u šesnaestercu. Hvala ljudima iz BRICS-a na pozivu i predsjedniku Putinu. Imamo i New York, a već znam da ću na marginama Opće skupštine UN-a razgovarati s najmanje šest predsjednika i najmanje sedam-osam premijera”, pohvalio se Vučić novinarima i naveo da Beograd baš u to vrijeme obilježava 80 godina oslobođenja.

image

 Tek će se vidjeti kako će Putin reagirati na Vučićev ‘odbijanac‘

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 08:17