StoryEditorOCM
Regijana pitaju za cijenu

Naši susjedi naoružavaju se do zuba: nakon stotine tenkova i oklopnih vozila sad kupuju 24 borbena zrakoplova!

Piše Davor Krile
9. srpnja 2024. - 07:49

Talijanski obrambeni gigant Leonardo i njemački industrijski div Rheinmetall prošli tjedan objavili zajednički pothvat u proizvodnji tenkova, oklopnih vozila i drugih oružanih sustava. Prema izvještaju Reutersa, ove dvije kompanije će osnovati novu tvrtku sa sjedištem u Italiji, u kojoj će svaki partner imati jednak udio od 50 posto. Nova kompanija usmjerit će se na razvoj i proizvodnju suvremenih borbenih tenkova i oklopnih vozila prvenstveno za potrebe Oružanih snaga Italije. Osim toga, projekt ima ambiciju postati ključni dobavljač za europsko tržište vojne opreme.

Njemački list Handelsblatt objavio je da talijanska vlada planira kupiti stotine tenkova i oklopnih vozila od Rheinmetalla, vrijednih oko 20 milijardi eura.

Prema navodima Handelsblatta, talijanska vlada namjerava tijekom idućih 15 godina nabaviti najmanje 350 borbenih vozila Lynx i oko 200 tenkova Panther, baziranih na prototipu Panther KF51, koji je Rheinmetall predstavio 2022. godine.

Italija se očito odlučila naoružati do zuba, sad je pak objavljeno kako u sljedećih 11 godina planiraju potrošiti nešto manje od 7,5 milijardi eura za nabavu 24 nova zrakoplova Eurofighter. Ti su podaci navedeni u dokumentu Ministarstva obrane, piše Reuters.

Dvomotorne, nadzvučne avione Eurofighter Typhoon proizvodi njemački, britanski, talijanski i španjolski konzorcij, kojeg zastupaju Airbus (AIR.PA), BAE Systems (BAES.L) i Leonardo (LDOF.MI).

S obzirom na to da je naručitelj talijansko ratno zrakoplovstvo, Leonardo će biti glavni izvođač.

U lipnju je viši izvršni direktor tvrtke rekao Reutersu da će Vlada uskoro objaviti plan nabave.

‘Program će imati višegodišnji razvojni vremenski okvir od približno 2024. do 2034. za ukupni iznos od 7.477,3 milijuna eura‘, stoji u dokumentu.

Već je osigurano financiranje u iznosu od 690 milijuna eura, dok će preostalih 6,8 milijardi biti osigurano u budućnosti.

Novi avioni će zamijeniti 26 zrakoplova koje Italija planira početi polako otpisivati od 2028. godine. Ugovorom je osigurana i tehnička podrška za avione, kao i obuka osoblja.

I Njemačka je prošlog mjeseca također najavila da će kupiti dodatnih 20 Eurofightera, a trenutno koriste njih 138.

‘Tehnologije u nastajanju koje su dostupne našim konkurentima znače da se nadmoć u zraku, ključni element kontrole zračnog prostora, ne može uzeti zdravo za gotovo, a u nekim situacijama možda neće biti ni ostvariva‘, stoji u dokumentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:19