StoryEditorOCM
Regijaobrazovna deforma

Narod koja ima ovakvu omladinu treba strepiti za budućnost: učenici na satu divljali, psovali nastavnicu, mokrili kroz prozor i sve stavili na internet

Piše PSD
1. veljače 2022. - 12:02

Skandalozno ponašanje učenika srednjih škola, s pretežno muškim učenicima, nije ništa novo, a s većim rastom popularnosti društvenih mreža, poput Instagrama i TikToka, u prilici smo vidjeti i svjedočiti kako to izgleda. Jer klinci se, čini se, vode devizom da taj vandalizam ništa ne vrijedi ako ga ne staviš na internet.

Na jednom takvom videu koji kruži društvenim mrežama, vidimo jedan školski sat koji se apsolutno oteo kontroli, u kojoj dvadesetak dječaka, rekli bismo u višim razredima srednje škole, ometaju sat, viču, a jedan se penje na stol i simulira mokrenje s prozora. Vidimo i nastavnicu koja je apsolutno nemoćna, izvještava Noizz.

Nitko neće u nastavnike

Na istom TikTok nalogu mogu se vidjeti i druge "avanture", gdje djeca okreću stolove naopako, "rade propadanja", psuju nastavnicu koja ih propituje. Djeluju kao da su na vrhuncu snage i da im nitko ne može ništa.

Javnost je skandalizirana ovakvim ponašanjem i dijeli ove snimke, međutim, moramo se zapitati je li ovo trenutačno stanje ili je toga oduvijek bilo, samo nije bilo ovjekovječeno kamerom radi lijepih školskih uspomena.

image
Za neke učenike norijada je svaki dan
Boris Tripčević

U komentarima ispod snimke nalazimo i mnoge potencijalne nastavnike, koji su svojim školovanjem ostvarili mogućnost za to zanimanje, ali kojima ne pada na pamet da se bave njime, jer nitko ne želi to sebi priređivati.

Naravno, tu su i oni koji u svemu ovome vide preveliki utjecaj estrade, realityja i crne kronike na društvo, odnosno na djecu. U biti kad dođe do isplivavanja ovakvih snimaka u javnost, nitko od svih ovih stavova nije u krivu.

Kriza autoriteta u školi i kod kuće

Svakako, iako je bilo ovakvih slučajeva, nije bilo ovog intenziteta i nivoa agresivnosti. Ranije je ipak izgledalo kao da postoji neka vrsta kazne. Možda profesor nije uspijevao uvijek biti taj autoritet, ali postojali su ukori, isključenja, u krajnoj liniji, morao si na kraju doći kući, na prijeki sud roditelja koji su prije toga bili pozvani u školu.

Sve to i dalje postoji, naravno, ali nekako djeluje kao da ništa od toga ne znači kaznu ovim mladićima. Postavlja se pitanje u kakve će ljude oni izrasti. Da, prođe pubertet i glave se ohlade, ali količina štete koja se do tada može napraviti je nemjerljiva, piše Noizz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 16:25