StoryEditorOCM
Regijaodluke vlade

Nakon tragedije u školi, školska godina u Srbiji skraćena do 6. lipnja. OŠ ‘Vladislav Ribnikar‘ dobija memorijalni dio

Piše Hina
2. lipnja 2023. - 06:26

Školska godina u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji završit će 6. lipnja, odlučila je u petak srbijanska vlada, nepun mjesec dana poslije dvije tragedije koje su duboko potresle i podijelile društvo.

U beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. svibnja 13-godišnji učenik je iz očeva pištolja ubio zaštitara i osmero školskih kolega, a teško ranio nastavnicu i još šestero učenika od kojih je jedna djevojčica kasnije preminula u bolnici.

Dan kasnije u masovnoj pucnjavi 21-godišnjak je iz automtskog oružja u dva sela kod Mladenovca ubio osmero ljudi, uglavnom mladih, a još 14 ih ranio.

Nastava u školi "Vladislav Ribnikar" počela je 22. svibnja na temelju odluke Ministarstva prosvjete, unatoč zahtjevima roditelja da se, zbog iznimnih trauma koje su djeca doživjela i preživljavaju ih u danima nakon pucnjave i ubojstva u školi, školska godina zaključi s 3. svibnja, kada je počinjen zločin, nezapamćen u suvremenoj povijesti Srbije.

Novom odlukom Vlada je odlučila skratiti školsku godinu, ostavljajući mogućnost školama čiji učenici to žele da nastave raditi do regularnog kraja školske godine 20. lipnja.

U tom se razdoblju, kako je navedemno u odluci, mogu realizirati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, te drugi oblici obrazovno-odgojnog rada u cilju poticanja socijalnih i emocionalnih vještina učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti.

Svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspjehom dobit će priliku da do 20. lipnja poprave ocjene na osobni zahtjev, priopćila je Vlada.

U ovom trenutku, dodaje se u priopćenju, "važnije je nego ikada" da se usredotočimo na "ono što je najbolje za našu djecu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu".

Odlučeno je i da osnovna škola "Vladislav Ribnikar" bude rekonstruirana, tako što će biti izgrađen memorijalni dio u znak sjećanja na ubijene učenike i školskog čuvara.

Vlada je priopćila da su, poslije izvanrednog inspekcijskog nadzora u toj školi, potvrđena saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvjete i Ministarstva za brigu o porodici da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja u odnosu na malodobnog dječaka-ubojicu K.K.

U obrazloženju odluke Vlada je zamolila sve medije da se prema toj informaciji odnose "s dužnom pažnjom i da ne objavljuju neprovjerene i nepotvrđene informacije" uz ocjenu da bi se time nastavio proces "traumatiziranja djece i roditelja".

Nakon dva nezapamćena masovna ubojstva s početka svibnja, započeli su masovni prosvjedi "Srbija protiv nasilja", a deseci tisuća ljudi koje je na prosvjede pozvala proeuropska oporba traže ostavke visokih policijskih dužnosnika, te ukidanje reality programa i komercijalnih televizija koje drže krivima za posljedice poticanja i toleriranja nasilja u javnom prostoru. Pod pritiskom javnosti ostavku je nekoliko dana poslije tragedije podnio ministar prosvjete Branko Ružić.

Vlada, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i provladini tabloidi i televizije prosvjede su nazvali političkim, a organizatore i prosvjednike optužili da "lešinare" nad tragedijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 12:41