StoryEditorOCM
Regijaborba oko barkatina

Nakon što je crnogorski premijer izjavio da je ‘Jadran‘ njihov brod, iz Hrvatske mu poručili da će mu blokirati put u EU

Piše vijesti sd
3. listopada 2023. - 21:42

Crnogorski predsjednik Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, je za crnogorske medije, a na temu školskog broda "Jadran", prošli tjedan izjavio sljedeće: "U disoluciji Jugoslavije nešto je moralo pripasti i državi Crnoj Gori. Ne želimo da brod "Jadran" bude stvar sporenja. Ako se može bilo što uraditi da se on upotrijebi u korist svih, tu smo da čujemo prijedloge. Ali to je naš brod i za nas je tu stavljena točka.“

Danas je na ovo uslijedila reakcija Organizacijskog odbora projekta Hrvatski školski brod "Jadran". Naime, članovi ove grupacije smatraju kako je pretjerano da se Crna Gora, koja je u vojnom proračunu SFRJ sudjelovala s manje od dva posto, 1991. godine domogla 85 posto flote Jugoslavenske ratne mornarice. Stoga, pitaju se: "Zar je to ‘nešto‘?" 

- Ako ste neupućeni, a u što iskreno sumnjamo, podsjećamo da to "nešto" financijski teži preko dvije milijarde američkih dolara i odnosi se samo na procijenjenu vrijednost otetog naoružanja i vojne opreme Ratne mornarice koja se bazirala na teritoriju i akvatoriju Republike Hrvatske. U ovaj iznos, gospodine Abazoviću, nisu pribrojena financijska potraživanja Republike Hrvatske za tisuće drugih diobenih stavki iz ogromne diobene mase bivše JNA, na dan 31. prosinca 1990., sveukupno procijenjene vrijednosti na iznos od preko 70 milijardi US dolara. Trebamo li vas, gospodine Abazoviću, podsjećati kako su i pod kojim kondicijama te diobene stavke "napustile" Republiku Hrvatsku i "našle se" na teritoriju Crne Gore. Hrvatski političari željeli su Crnoj Gori olakšati put u euroatlantske integracije. I to su učinili nebrojeno puta na mnogo načina. Vjerujemo da je tome kraj ukoliko nastavite davati "tvrde" izjave i "stavljati točke" tamo gdje im nije mjesto - oštoro su poručili iz odbora.

image

Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Domovinskog rata postavili su izlozbu i okrugli stol pod nazivom: Hrvatski skolski brod Jadran – maticna luka Split, 1933. – 2023. godine.
Na fotografiji: ministar Gordan Grlic Radman, Andro Krstulovic Opara, Tonci Glavina.
 

Vojko Basic/Cropix

Iskoristili su priliku i da podsjete  Abazovića, kao i svekoliku crnogorsku javnost, da je hrvatska strana u kontaktima s onom crnogorskom u više navrata predlagala rješenja za "Jadran". Tako je, napominju, u svibnju 2017. u Ministarstvu obrane RH održan sastanak s crnogorskom delegacijom, a kojem je prisustvovao i crnogorski veleposlanik u RH. Hrvatska je pritom zatražila žurno rješavanje pitanja sukcesije vojne imovine, težišno na rješavanju prava vlasništva nad "Jadranom" te je predložila održavanje sastanka eksperata. Crnogorska strana, ipak, nikada nije odgovorila na iznijete hrvatske prijedloge. Zatim je krajem travnja 2018. crnogorskoj strani dostavljen prijedlog Sporazuma između RH i CG o potvrđivanju vlasništva i zajedničkom korištenju školskog broda "Jadran". Crnogorska strana nikada nije odgovorila ni na te prijedloge.

Onda je 24. listopada 2018. održan je sastanak u MORH-u s ciljem konkretiziranja suradnje po pitanjima sukcesije vojne imovine i finaliziranju prijedloga o načinu povratka "Jadrana" Republici Hrvatskoj, pri čemu je crnogorsko izaslanstvo izjavilo da nema mandat odlučivati o vraćanju i utvrđivanju vlasništva nad spornim barkatinom, kao niti o drugim sukcesijskim pitanjima. Voditelj crnogorskog izaslanstva tada je zatražio rok od 30 dana u kojem bi crnogorska strana specificirala svoja stajališta. Doduše, suprotno preuzetim obvezama, crnogorska strana nije se do danas očitovala po ovim pitanjima.

image

Skolski brod- motorni jedrenjak "Jadran" snimljen na vezu u luci Tivat u Boki Kotorskoj (Crna Gora). 

Ahmet Kalajdzic/Cropix

Tim slijedom, iz Organizacijskoh odbora smatraju da je "evidentno da je crnogorska strana onaj protagonist koji izbjegava bilo kakav dogovor po pitanju školskog broda ‘Jadran‘" te ga čak i "opstruira". A iz odbora, navodno, znaju i zašto.

- Crna Gora nije vlasnik broda, niti ima argumente koji bi potvrdili crnogorsko vlasništvo nad brodom. Preciznije rečeno, Crna Gora je posjednik, a ne vlasnik broda do kojeg je došla uslijed agresije ratne koalicije Srbije i Crne Gore 1991. godine. Rješavanje pitanja prava vlasništva nad školskim brodom "Jadran" jedinstvena je prilika za iskrenu crnogorsku katarzu, a za koju nikada nije kasno. Nitko od Vas ne zahtijeva da kleknete kao Willy Brandt u Varšavi, ali prestanite nam pjevati pjesmice "S Lovćena vila klikće…" i pronalaziti po nekoliko puta istu ukradenu opremu s dubrovačkog aerodroma. Hrvatsku ne zanimaju vaše političke predstave. Želite li trajno normalizirati bilateralne odnose počnite se proeuropski ponašati, priznajte pogreške prijašnjih državnih politika u kojima niste sudjelovali, nemojte sami činiti nove pogreške i time ćete staviti jedinu pravu "točku" od koje će narodi obiju država imati trajne koristi - poručuju iz odbora.

U suprotnom, kažu, opet će se nastaviti "olovni, 30-godišnji crnogorski bijeg od istine, bijeg od bombardiranog Dubrovnika, zapaljenih Konavala, okupiranog Cavtata te bijeg od stotina mrtvih i ranjenih stanovnika juga Hrvatske". 

image

Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Domovinskog rata postavili su izlozbu i okrugli stol pod nazivom: Hrvatski skolski brod Jadran – maticna luka Split, 1933. – 2023. godine.
Na fotografiji: detalj sa izlozbe.
 

Vojko Basic/Cropix

Školski brod "Jadran", stoji u priopćenju, postao je "markacijska linija i točka moralnog preispitivanja hrvatskog viđenja budućih odnosa sa Crnom Gorom".

- Na žalost, crnogorski političari nikad svojoj javnosti nisu argumentirano objasnili, priznali, kako su i na koji način došli u posjed ovog broda. Među crnogorskim političarima ne vidimo kvorum hrabrosti za susret sa vlastitom prošlošću. Vraćanje "Jadrana" Hrvatskoj bio bi snažan korak crnogorskih političara s kojim se udaljavaju od politike koja je dovela do razaranja Dubrovnika i krvavog stradavanja hrvatskih građana. Povratak "Jadrana" Hrvatskoj bio bi dobar početak za neophodno moralno čišćenje i katarzu Crne Gore zbog sudjelovanja u ratnoj agresiji na Republiku Hrvatsku. Bez takve geste, odnosi dviju država ostat će trajno pomućeni i moralno invalidni - zaključuju iz Organizacijskog odbora projekta Hrvatski školski brod "Jadran".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2023 19:04