StoryEditorOCM
Regijanema labavo

Nakon što ih je napao Dodik, banjalučkim novinarima oštećeni automobili. Putinov fan prijeti i kaznama od 50.000 eura

Piše D. K.
9. ožujka 2023. - 20:02

Samo dan nakon što ih je Milorad Dodik javno nazvao ‘spodobama‘, novinar lista Euroblic Nikola Morača i urednik nezavisnog portala Buka Aleksandar Trifunović prijavili su oštećenja svojih automobila u Banja Luci. Novinarska zajednica u ovom gradu je objavila da će šefa srpskog entiteta u BiH Dodika i njegova ministra unutarnjih poslova Sinišu Karana smatrati odgovornim ako se bilo što loše dogodi ijednom novinaru u Republici Srpskoj, a novinari čiji su automobili oštećeni čin su nazvali očiglednim pokušajem zastrašivanja.

„Stvorili su atmosferu linča“, kazao je šef kluba novinara u Banja Luci Siniša Vukelić za Al Jazeeru. Napetost između vlasti i novinara u Dodikovom entitetu naročito je uzavrela nakon što su nedavno najavljene izmjene kaznenoga zakona koje novinarska zajednica doživljava kao direktni pokušaj gušenja slobode medija.

image

Milorad Dodik

Antonio Balic/Cropix

Novinaru Morači, povrh što mu je oštećen automobil, nedavno je oduzet telefon i dodijeljen mu je status policijskog osumnjičenika jer nije želio otkriti izvor informacija za jedan od svojih tekstova. Automobil mu je stradao na parkingu pod video nadzorom, baš kao i vozilo kolege mu Trifunovića. Iako su na istom parkiralištu bila i brojna druga vozila oštećena su samo novinarska nakon pogrdnih izjava Milorada Dodika, što svi tumače kao jasnu poruku.

Predsjednik Republike srpske u srijedu je vrijeđao novinare koji kritički pišu o njemu i vlastima u tom entitetu, nazivajući ih “spodobama koje lažu i petljaju”. Vlada RS-a je prethodno najavila kako planira usvojiti izmjene kaznenog zakona koje, uz ostalo, predviđaju kriminalizaciju klevete uz drakonske novčane kazne koje mogu biti veće čak i od 50 tisuća eura. Predložene izmjene zapravo daju iznimno široke ovlasti sudovima da procjenjuju je li ono što mediji objave istina ili ne.

image

Smej se smej...

Elvis Barukcic/Afp

Nacrt izmjena Kaznenog zakona Vlada RS-a odlučila je hitno poslati Parlamentu koji će o tome raspravljati idućeg tjedna, a iz raznih novinarskih udruga najavljeni su protesti ukoliko zakonska inicijativa u sadašnjem obliku ne bude povučena.

Osuđujući oštećenja osobnih automobila dvojice banjalučkih novinara, iz Društva novinara BiH priopćili su kako je broj napada i prijetnji novinarima u posljednje vrijeme povećan, što je alarm za sve u BiH da povedu računa o sigurnosti novinara i o zaštiti slobode izražavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 02:45