StoryEditorOCM
Regijastara škola

Nakon razvoda roditelja djed s bakom preuzeo brigu o tri unuka: ‘Vrlo sam ponosan, malo je to teško i opisati‘

Piše vijesti sd
25. svibnja 2023. - 13:29

Puno je puta naglašena uloga djeda i baka u odgoju unučadi i kada su roditelji prisutni i kada nisu.

Ipka i od toga narativa odskače priča djeda Jusufa Mujića (67) iz Tuzle u Bosni i Hercegovini i njegove supruge.

Taj odlučni djed je prije pet godina, nakon što su mu se sin i nevjesta razveli, pokrenuo postupak o starateljstvu nad trojicom unuka. Bitku je tada dobio, a danas je djed-roditelj ponosan na uspjehe svojih "sinova".

Naime, prije pet god Alena, Anesa i Amela napustila je majka. Otac tada nije imao uvjete da se brine o njima. Zbog takvih okolnosti, život djece u jednom trenutku trebao se nastaviti u Domu za djecu bez roditeljske skrbi. Tada je krenula borba za dječake Jusufa Mujića.

"To je vrlo težak udarac kada tako nešto čujete. Jedna naporna borba. Pola godine sam se borio da oni ostanu kod mene. Najmlađi je imao samo dvije godine i kako ih dati u dom pored živog djeda i bake. Ja sam ih uzeo u ruke i doveo svojoj kući", rekao je Jusuf Mujić za YouTube kanal RTVSLON, prenosi Blic.

image

Najstariji unuk na pobjedničkom karate postolju
 

Screenshot facebook

Nakon uspješnog završetka programa oko starateljstva, Centar za socijalni rad brigu o djeci dodijelio je Jusufu i supruzi. Iako briga o djeci nije nimalo laka, Jusuf ističe da bi opet sve ponovio.

"Želja svakog djeda jest da mu unuci budu uspješni. Tu borbu nisam ni osjetio, jer kad nešto želiš i hoćeš, onda se to i svlada bez problema, premda je bilo i napornih trenutaka. Valja tri muškarca izgurati", kaže Jusuf.

Uspješni karatist do karatista

Najmlađi Amel imao je samo dvije godine kada su brigu o njemu preuzeli baka i djed. Sada je u drugome razredu osnovne škole. Bavi se karateom i, kako kaže, ima velike snove.

"Kada porastem, želim biti policajac jer je to posao u kojem se boriš protiv kriminalaca" kaže Amel.

Karateom se također bavi i jedanaestogodišnji Anes. On u budućnosti želi biti karate trener. "Neću nikakav drugi posao, želja mi je samo biti trener", rekao je Anes.

Roditelji ovih skromnih i dobrih dječaka službeno su se razveli prošle godine. Sud je starateljstvo dodijelio djedu, uz povremene posjete roditeljima. Anes je sada kada je odrastao shvatio je što se zapravo dogodilo. Ipak, kontakt s roditeljima nije čest.

"Imam njihov broj, ponekad se dopisujem s ocem, nekad me i nazove pa pričamo. Imam i mamin broj, ali s njom se ne čujem, odgovorim samo kada mi pošalje poruku. A to je jako rijetko", rekao je Anes.

Kao najstariji, Alen je od njih trojice najuspešniji karatist. Ima preko 44 medalje s raznih natjecanja. Prvu medalju osvojio je s deset godina, a svaku je posvetio ponajprije sebi.

"Cilj mi je bio da budem najbolji. Da bih imao bolju sliku o sebi i da me ljudi gledaju drugačije", rekao je Alen i objasnio da je kao najstariji od početka svjestan što su djed i baka uradili za njega i braću.

Zbog njihove herojske pomoći, unuk kaže kako nastoji da im nitko od njih trojice ne pravi probleme. "Prvo da ih ne sekiramo, jer su stari, a pomažem im i oko brige o mlađoj braći jer netko mora" objasnio je Alen.

Za ponosnog djeda svaka medalja i dobra ocjena u školi su suze radosnice za njega.

"Ja sam vrlo ponosan, malo je to teško i opisati. Imam 67 godina i nadam se da sam učinio za njih koliko sam mogao" zaključio je Jusuf Mujić za YouTube kanal RTVSLON, prenosi Blic.

Djed i baka zaista su napravili veliku i plemenitu stvar za troje unuka koja snagom i ljubavlju ispunjava cijelu obitelj. Svaka čast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:25