StoryEditorOCM
Regijamamićev nemiran duh

Najpoznatiji bjegunac od hrvatskog pravosuđa želi proširiti poslovno carstvo na područje udaljeno svega desetak kilometara od Dubrovnika! No, projekt je još na čekanju zbog - HDZ-a?

15. listopada 2019. - 00:50
Zdravko Mamić sada se bez straha od izručenja može posvetiti poslovnim aktivnostima

Zdravko Mamić će graditi sportski centar u Ravnom. Od Općine je već kupio zemljište i samo je pitanje vremena kada će svoje poslovno carstvo proširiti na jugoistok Hercegovine, tek kojih desetak kilometara dalje od Dubrovnika.

Nakon što je sud u BiH odlučio da Zdravko Mamić, koji se od lipnja 2018. godine nalaz u Međugorju ne može biti izručen Hrvatskoj, koja ga traži zbog višemilijunske prijevare, nekadašnji prvi čovjek Dinama definitivno ostaje u BIH. S obzirom na njegov nemiran duh, teško je povjerovati da će Zdravko Mamić dokono šetati po Hercegovini.

Dapače, očekivati je neki njegov „bombastični“ poslovni potez, a prvi korak je već učinio kupnjom zemljišta u Ravnom. Za sada je riječ o sportskom centru, a možda sve prijeđe u projekt kakvog turističkog naselja ili pak urbanih vila kakve posljednjih godina niču u općini Ravno, točnije u naselju Ivanica, s koje puca pogled na Župu dubrovačku.

Tamo je već djelomično izgrađeno turističko naselje nazvano „Dubrovački visovi“ zbog čega su negodovali Dubrovčani tražeći više puta zabranu korištenja pridjeva Dubrovački sa druge strane granice u Hercegovini. Na taj su problem upozoravali nadležne hrvatske institucije ali ništa se nije promijenilo pa se turističko naselje na Ivanici i dalje zove Dubrovački visovi.

I sama općina Ravno u svoje strateške planove uvrstila je turizam kao glavnu gospodarsku granu pa ne začuđuje interes Zdravka Mamića za investiranje u taj dio jugoistične Hercegovine.

Stanovnici i općinske vlasti ove hrvatske općine u BiH, gdje je oduvijek na vlasti HDZ, oduševljeni su idejom izgradnje sportskog centra. Nadaju se kako će Zdravko Mamić doslovno preporoditi općinu Ravno. Kada je tamošnja političarka Stana Burić na svom Facebook profilu još prije nekog vremena objavila informaciju da je Zdravko Mamić kupio zemljište na kojem će graditi sportski centar, krenule su salve oduševljenja i komentari podrške Mamiću i njegovoj ideji investiranja u Ravnom.

Međutim, ispod radara je prošla činjenica da je u Ravnom na vlasti HDZ BIH, sestrinska stranka HDZ-a u Hrvatskoj, za koji Mamić tvrdi da ga politički progone i da će radije biti u bosanskom zatvoru negoli se vratiti u Hrvatsku dok je HDZ na vlasti.

Iako je od sklapanja posla između općine Ravno i Zdravka Mamića, koji je proslavljen i zajedničkom veselicom u jednom tamošnjem restoranu, prošlo više od četiri mjeseca, na terenu se još uvijek ništa konkretno ne događa.

Potvrdila nam je to i sama Stana Burić, Ravanjka, istaknuta članica HDZ-a BiH i aktualna vijećnica te stranke u Županijskoj skupštini Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru, koja je i dovela Zdravka Mamića u Ravno.

Tek je kazala da će javnost o svemu biti obaviještena kad za to dođe vrijeme, no nije precizirala kada će se zakopati prva lopata za Mamićev sportski centar u Ravnom.

- Nismo još počeli raditi - kratko je odgovorila Stana Burić.

O konkretnom projektu sportskog centra nije željela ništa otkriti kao niti o cijeni po kojoj je Mamić kupio općinske kvadrate. Međutim, na službenim stranicama općine Ravno istaknuto je nekoliko javnih poziva-licitacija za prodaju općinskog zemljišta tijekom ove kalendarske godine sa početnom cijenom od četiri konvertibilne marke za kvadrat, odnosno 16 kuna.

Tisuću kvadrata takvog zemljišta prodaje se za oko 16 tisuća kuna pa je za pretpostaviti da je Zdravko Mamić upravo u tako povoljnoj cijeni vidio priliku koja se ne propušta, jer se jeftino može dobiti građevinsko zemljište nadomak Dubrovnika.

Slične poslovne pothvate imao je svojedobno i general Ivan Čermak, čija je tvrtka u općini Ravno na prostoru naselja Ivanica kupila općinsko zemljište što su kasnije bezuspješno istraživale BIH institucije.

Zdravko Mamić nesumnjivo je namirisao dobru šansu za zaradu i odlučio se za kupovinu zemljišta u Ravnom, posebno nakon što je sud BiH donio pravomoćno rješenje da nema uvjeta za njegovo izručenje Hrvatskoj. Tako je ova trakavica okončana, jer ne postoji druga pravna mogućnost po ovoj optužnici za povratak Mamića u Hrvatsku, koji će se očito sada, kad se stiša pravosudna halabuka, planira posvetiti ulaganjima u Hercegovini.

Podsjetimo, Mamić je u BiH došao uoči izricanja prvostupanjske presude kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora. Otada živi u Međugorju i u više navrata je isticao kako ne vjeruje pravosuđu Hrvatske, a od izručenja ga štiti BIH državljanstvo.

Nova optužnica tereti Mamića i još šest okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna. No, kako takvo kazneno djelo nije propisano u kaznenom zakonu BIH, Mamić neće biti izručen Hrvatskoj. Eventualno mu se može suditi pred pravosuđem BIH, po tamošnjim zakonima.

Međutim, sudski postupak ne ograničava Mamićeve poslovne aktivnosti po BIH, u ovom slučaju na istoku Hercegovine, gdje će nadomak turističke meke Dubrovnika graditi sportski centar. Zasigurno računa na dolazak elite iz Dubrovnika, gdje je propao dugo najavljivani projekt golfa na Srđu, koji je podrazumijevao sportsko-rekreacijski centar, vile i apartmane pa bi bogati stranci umjesto na Srđ odlazili preko granice u Ravno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 11:12