StoryEditorOCM
Regija‘štetna vjera‘

Na Kosovu osnovan pokret ‘Biti samo Albanac‘, žele napustiti islamsku vjeru: ‘Od danas nismo muslimani!‘

Piše vijesti sd
24. listopada 2023. - 11:34
Jedan od osnivača Vesel Lekaj rekao je da je kosovsko društvo ugušeno islamskim ekstremizmom te da se treba boriti protiv ‘zla iz misli‘. Džamija u Prištini za Ramazan u travnju ove godineArmend Nimani/Afp

U Dečanima na Kosovu osnovan je pokret "Biti samo Albanac". Riječ je o pokretu odustajanja od islamske vjere, a formiralo ga je 70-ak ljudi iz svih albanskih zemalja. Oni oručuju da je "albanska vjera Albanija", prenosi Klix.ba.

- Na okupljanju u petak, 21. listopada 2023., grupa građana u Dečanima, okupila je mislioce iz regije i Kosova. Izjasnili su se o ekstremizmu i šteti koju posebno nanose različiti segmenti islamske vjere i srpskog pravoslavlja. Jednoglasna izjava da od danas nismo muslimani, rekao je jedan od osnivača Vesel Lekaj.

Lekaj je kazao i da je kosovsko društvo ugušeno islamskim ekstremizmom te da se treba boriti protiv ‘zla iz misli‘.

- Albancima je vjera albanizam, jer mi mislimo samo albanski, jer prije svega smo Albanci. Bilo je poruka podrške iz dijaspore i volje da se podupre inicijativa, da se katoličanstvo prenese direktno u svoje rane korijene, odnosno u europski identitet i kulturu, dodao je Lejak, javlja Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:44