StoryEditorOCM
Regijastravični zločini

Na današnji dan bosanski Srbi u Višegradu su žive spalili 70 žena, djece i starijih osoba, vodili su ih braća Lukić

Piše vijesti sd
14. lipnja 2023. - 20:34
Prosvjed za traženje nestalih u Sarajevu 30. kolovoza 2004. godine. Razija Halilović je 1992. u Višegradu izgubila 11 članova obiteljiElvis Barukčić/Afp

Postoje strašni zločini koji ne zastarijevaju i koji se zbog svoje bezumne okrutnosti ne mogu zaboraviti.

Prije točno 31 godinu, 14. lipnja 1992., u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu na živoj lomači spaljeno je više od 70 bošnjačkih civila, uglavnom žena i djece i starijih osoba. Najmlađa žrtva imala je samo dva dana i izgorjela je u naručju svoje majke.

Na kuću je bačena granata, a potom su zločinci pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor, piše Radiosarajevo.ba.

image

Udruženje Žena žrtva rata i Višegrad 92 svake godine obilježavaju ovu godišnjicu spuštanjem bijelih ruža u rijeku Drinu s mosta Mehmed paše Sokolovića podsjećajući se tako svih stravičnih zločina počinjenih u Višegradu

Elvis Barukčić/Afp

Većina žrtava bila je iz sela Koritnik gdje su ih pokupili i naredili im da uđu u autobuse, koji su ih navodno trebali odvesti u Kladanj na slobodni teritorij.

Udruženje Žena žrtva rata i Višegrad 92 svake godine obilježavaju ovu godišnjicu spuštanjem bijelih ruža u rijeku Drinu s mosta Mehmed paše Sokolovića podsjećajući se tako svih stravičnih zločina počinjenih u Višegradu.

Zločinci su 13 dana poslije, 27. lipnja u drugoj kući u višegradskom naselju Bikavac, u vlasništvu Mehe Aljića, također zapalili više civila. U ove dvije kuće u Višegradu 1992. godine pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" pod vodstvom Milana i Sredoja Lukića, zatvorili su, a nakon toga i žive zapalili više od 130 civila.

image

Odlazak dijela Bošnjaka iz grada nakon srpske okupacije 1992. godine

/Afp

Za zločine u Višegradu pravomoćnom presudom u Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju osuđeni su Milan Lukić na doživotni zatvor, Sredoje Lukić na 27 godina zatvora i Mitar Vasiljević na 15 godina zatvora.

Milan Lukić pao u Argentini

"U čitavoj predugoj, tužnoj i bijednoj povijesti čovjekove neljudskosti prema čovjeku, požari u Pionirskoj ulici i Bikavcu moraju biti pri vrhu popisa", rekao je svojevremeno sudac Patrick Robinson izričući prvostupanjsku presudu Milanu i Sredoju Lukiću.

"Postoji jedinstvena okrutnost u zatiranju svih tragova pojedinačnih žrtava, što stavlja dodatnu težinu na ovaj zločin", rekao je tada sudac.

image

Ratni zločinac Milan Lukić uhićen je u kolovozu 2005. godine u Buenos Airesu, gdje je živio pod lažnim imenom Goran Dukanović

Afp

Milan Lukić rođen je u Foči. Ratni zločinac podrijetlom je iz sela Rujište, udaljenog 15 kilometara od Višegrada. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, Lukić je živio u Obrenovcu u Srbiji te Njemačkoj i Švicarskoj.

U proljeće 1992. godine vraća se u Višegrad, gdje organizira paravojne jedinice Osvetnici (ponekad poznati i pod imenom Bijeli orlovi) s ciljem progona i istrebljenja domicilnog stanovništva. Poslije pada Višegrada 12. travnja 1992. godine usko surađuje sa srpskim okupacijskim vlastima i Užičkim korpusom JNA.

image

Forenzičari iz Međunarodne komisije za nestale osobe stoje pored niza ljudskih ostataka u blizini istočnobosanskog grada Višegrada, 14. rujna 2010.

Elvis Barukčić/Afp

U kolovozu 2005. godine uhićen je u Buenos Airesu, u Argentini, gdje je živio pod lažnim imenom - Goran Dukanović. 20. veljače 2006. godine izručen je međunarodnom tribunalu u Haagu, piše Radiosarajevo.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:12