StoryEditorOCM
Regija‘prilagodite se‘

Muslimani u Sloveniji traže da im se prilagodi jelovnik u školama, stigao im odgovor: ‘Škole nisu restorani‘

Piše VIJESTI SD
25. rujna 2024. - 13:08

Muslimani u Sloveniji traže da se u škole uvedu jelovnici bez svinjskog mesa. Slovenci su im poručili kako škole nisu restorani i da se oni moraju prilagoditi njima, a ne Slovenija muslimanima, prenosi fenix-magazin.de.

Kako javljaju slovenski mediji, Islamska zajednica u Sloveniji upozorava da učenici u osnovnim školama barem jednom tjedno za ručak dobiju svinjetinu, pa mnoga muslimanska djeca tada jedu samo komad kruha i jabuku. Zato traže uvođenje jelovnika bez svinjetine.

Ubrzo su dobili odgovor da škole nisu restorani i da nemaju dovoljno kadra za takve prilagodbe. Neki smatraju da se muslimani trebaju prilagoditi lokalnim običajima ako se žele integrirati u slovensko društvo.

- Ovakva tvrdnja je nečuvena i nedopustiva, ističu u Islamskoj zajednici.

Muslimani tvrde da ako većina škola može ponuditi ribu učenicima petkom i Pepelnicom, kao što zahtijeva kršćanska tradicija, onda vrijedi razmisliti o tome da se muslimanskoj djeci omogući jelovnik bez svinjetine. Naglašavaju da su sedam tjedana analizirali jelovnike u svim slovenskim osnovnim školama i da im je najvažniji nalaz da je “svinjetina prečesto na jelovnicima”.

Škole ističu da se zbog kadrovskih i financijskih ograničenja ne mogu prilagoditi svima.

- Željela bih da javnost konačno shvati da škole i obrazovne ustanove nisu ustanove za prehranu, a mi nismo niti vrtići ni financijske ustanove, kaže predsjednica Društva ravnatelja i pomoćnika ravnatelja Slovenije Mojca Mihelič.

Bina Lokar, ravnateljica Školskih uslužnih djelatnosti “Petka” Žalec, poslala je školama dopis u kojem navodi:

Svi stranci moraju shvatiti da je dolazak u Sloveniju odluka o prilagodbi našim kulturnim i prehrambenim navikama kako bi se uspješno uklopili u naše okruženje. Čak i uz načelo jednakosti, uključivanje učenika u slovensko društvo u potpunosti je zajamčeno, jer uživaju iste obroke kao i njihovi učitelji. Vijeće roditelja raspravljalo je o odvojenom obroku za učenike useljenike te usvojilo zaključak: Ni ostale osnovne škole u Sloveniji ne prilagođavaju prehranu učenicima različitih vjeroispovijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 13:09