StoryEditor
RegijaSMRDI, SMRDI

Mostar postao jedan od najzagađenijih gradova, studentica svjedoči: Jučer me mučila glavobolja, strah me, nitko ne želi udisati takav zrak...

5. veljače 2020. - 15:15
Tom Dubravec/Arhiv/HANZA MEDIA

Mostar je jučer prema mjerenjima onečišćenja zraka u posljednja 24 sata pretekao čak i Sarajevo koje je danima bilo među najzagađenijim glavnim gradovima svijeta, objavili su lokalni mediji pozivajući se na rezultate mjerenja.

Da je zrak u hercegovačkom središtu loše kvalitete, mogli su se posljednjih dana uvjeriti iz prve svi koji su se zatekli u njemu, a među njima je igrom slučaja u ponedjeljak bila i potpisnica ovih redaka.

Naime, gradske četvrti su se od gustog smoga jedva nazirale s prilaznih cesta koje vode do središta grada. Poznato je da se Mostar nalazi u kotlini te je sa svih strana okružen brdima tako da je takva konfiguracija terena u kombinaciji s vremenskim prilikama bez vjetra pridonijela pogoršanju kakvoće zraka.

Sami Mostarci svjesni su nezavidnog primata po pitanju kvalitete zraka pa smo nekolicinu njih pitali kako podnose ovu situaciju.

- Jučer je što se tiče zagađenosti bilo baš opasno, pogotovo za osobe lošijeg zdravstvenog stanja. Većina građana nije nosilo maske i smatram da nemaju toliki strah od toga jer nisu ni svjesni posljedica. Danas je već puno bolje jer je zapuhao snažniji vjetar pa se očekuje povoljnija kvaliteta zraka i znatno poboljšanje.

Svakako smatram da građani trebaju obratiti pozornost na to i koristiti maske jer u zraku ima jako puno nečistoća koje mogu uzrokovati oboljenja kardiovaskularnog sustava - kazala nam je jedna studentica iz Mostara i dodala kako ovakve pojave nisu rijetkost, ali da se nisu manifestirale u tolikoj mjeri kao sada.

- Osjetila se promjena u zraku, kao da je stajao na mjestu, nije bilo nikakvog strujanja. Mučila me glavobolja i nedostatak energije. Naravno da me strah, nitko ne želi udisati takav zrak, ali čim je zapuhala bura, bilo nam je lakše - dojmovi su njezine kolegice koja je s nama podijelila svoja iskustva. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 11:06