StoryEditorOCM
RegijaČETVERO NA SVIJETU

Mladić dnevno popije 30 litara vode da bi preživio, jedina je osoba na Balkanu koja pati od rijetkog poremećaja: ‘Stalno sam žedan, ali voda samo prođe kroz mene...‘

Piše PSD
7. studenog 2022. - 12:07

Marin Čuturić, mladić iz Fojnice u Bosni i Hercegovini pati od rijetkog poremećaja rada hipofize zbog čega dnevno popije do 27 litara vode - kako mu tijelo ne bi dehidriralo, piše Klix

Ovog 26-godišnjaka mnogi smatraju zdravstvenim fenomenom, jer je jedna od četiri osobe na svijetu kojima je dijagnosticiran ovaj poremećaj. Njegova dijagnoza poznata pod imenom dijabetes insipidus i označava prekomjernu žeđ i razrijeđenu mokraću zbog nedovoljne razine antidiuretskog hormona.

Mladić unatoč zdravstvenom problemu živi aktivnim životom, a gdje god krene uz sebe nosi nekoliko boca vode, bez koje, ne može, piše Klix.

- Od malena sam konstantno tražio tekućinu. Tražio sam čaj i mlijeko, a kada mi ih ne bi dali odmah, dobio bi povišenu temperaturu, rekao je Marin i dodao:

- Išao sam kod liječnika u Kiseljak, Mostar i Sarajevo, a nakon toga su me poslali u Split gdje su mi dali dijagnozu - dijabetes insipidus. Tu su prisutna dva hormonalna poremećaja hipofize. Naime, voda samo prolazi kroz mene. Nije mi to teret u životu, ali samo ne smijem ostati bez vode. Prihvatio sam to stanje i ono će ostati tako. Moguće je i ovako normalno živjeti. Sve je u glavi. Voda je moj izvor života.

Činjenica da za ovo zdravstveno stanje ne postoji lijeka, Marinu ne predstavlja veliki problem jer je na njega naviknut od rođenja. Mladić je svoje stanje u potpunosti prihvatio, a jedini teret mu, kaže, predstavlja nošenje vode svugdje sa sobom, na što je s vremenom navikao:

- Ako planinarim imam ruksak u kojem imam dvije, tri litre vode. A i ljudima u ekipi podijelim po bocu ili dvije, da može biti za mene. Ako trčim neke trke ili sudjelujem u utrci s biciklom, imam svoje punktove s vodom. Opterećenje je kada se penjemo na stijene, ja sve moram obaviti prije penjanja, rekao je mladić koji je kao beba pio oko 800 mililitara na dan. 

Kako je mladić odrastao, rasla je i količina vode koju unosi u organizam. Ako ne unese dovoljno vode, Marin osjeti simptome dehidracije, zbog čega mu svi susjedi donose vodu kada ga negdje susretnu.

- Problem mi stvara kada putujem autobusom. Često idem u toalet i onda me svi putnici moraju čekati. Vodu djelomično mogu zamijeniti sokovi. Međutim, sva tekućina koja ima zaslađivače mi ponovo traži vodu. Zbog velike količine vode, slabi funkcija bubrega. Doktor mi je rekao da se i s takvom radom bubrega može dugo živjeti. Međutim, preporučuje se da kada sam žedan popijem čašu vode, a ne 1,5 litar. Nekad je ta žeđ ipak jača od mene i čaša mi nije dovoljna. Tijekom noći se budim svaka dva sata, rekao je Marin.

Mladić je svim mladim ljudima poručio da život treba gledati s pozitivne strane te da im ništa ne treba stvarati pritisak:  - Sve te stvari su iz glave i čovjek se može nositi sa svime u životu, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 17:32