StoryEditorOCM
Regijakoncert u deželi

Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije: Thompson smije pjevati u Mariboru

Piše M. G.
5. lipnja 2020. - 10:27

"Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je prije nekoliko tjedana po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića Thompsona u Mariboru", objavljeno je na službenom Facebook profilu pjevača iz Čavoglava uz navod kako je "činjenica da je zabrana koncerta bila potpuno politički motivirana, a sigurnosne opasnosti nije bilo".

"Gospodinu Thompsonu su otvorena sva vrata, da održi koncert u Sloveniji. Čestitamo našem prijatelju Milanu Trolu, organizatoru neodržanog koncerta u Mariboru na ustrajnosti", stoji u objavi uz dio odluke ministarstva unutarnjih poslova Slovenije, koja je uslijedila nakon što je prije nekoliko tjedana Gradska uprava grada Maribora ponovno zabranila Thompsonov koncert koji se u gradu na Dravi trebao održati još 2017.

"Zapisali su, da Thompsonove pjesme simboliziraju neprijateljstvo prema čovjeku koji imaju drugačije vjerske i etičke stavove, da pjesme veličaju ustaštvo i slično. Da su pjesme u suprotnosti sa 63. člankom Ustava Republike Slovenije koji govori o zabrani pozivanja na neravnopravnost. Naveli su mnogo primjera o tobožnjoj zabrani Thompsonovih koncerata u Austriji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama. U najnovijoj odluci od 3. lipnja 2020. Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije donijelo je pravomoćnu odluku da je zabrana koncerta nezakonita. Ministarstvo je jasno navelo, da mariborska policija i gradska uprava za unutarnje poslove nisu ni u jednom djelu dokazali, da bi se na koncertu moglo napraviti kazneno djelo, da policija nije ni s jednim dokumentom dokazala, da su koncerti u Europi službeno zabranjeni. To, da su koncerti odgođeni zbog prekida najma dvorana i slično nije i ne može se prihvatiti kao razlog zabrane", navodi se u priopćenju na Thompsonovom Facebook profilu uz napomenu kako je dokazano da "ni u jednom dijelu, njegove pjesme same po sebi imaju ustašku notu, koja bi se mogla razumjeti kao propagiranje netrpeljivosti".

"Slovenska policija nema nijednog podatka o prekršajnom postupku protiv Thompsona. I da se je dogodio koji uzvik 'Ubi Srbina' na njegovom koncertu, to apsolutno ne znači, da je to dovoljno, da se koncert zabrani. Ako bi to bio razlog u Sloveniji i drugdje se ni jedna nogometna utakmica ne bi smjela odigrati. Ministarstvo je zaključilo da ni jedna zabrana u Europi nije dokazana. Odluka je pravomoćna", stoji u priopćenju Thompsonovog tima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 18:33