StoryEditor
RegijaUpozorenje

Ministar sigurnosti BiH najavljuje novi migrantski val u desecima tisuća ljudi: SDA ih potiče da dolaze u bošnjačke krajeve!

9. svibnja 2020. - 21:34
AFP

S popuštanjem epidemije koronavirusa, kao i mjera koje su je pratile, naše prvo istočno susjedstvo, pa time i hrvatske granice mogle bi se naći na udaru novog migrantskog vala.

Na to je upozorio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, gostujući večeras na BHT. On je, među ostalim, prst krivice uperio prema bošnjačkom vodstvu na čelu sa SDA, optužujući ih da čak namjerno potiču dolazak ilegalnih migranata u BiH.

- Imali smo moj plan da počne njihova evakuacija, odnosno legalna deportacija, tome su se potpuno brutalno, na jedan nedržavnički način, na jedan nekorektan način prema Ministarstvu sigurnosti suprotstavili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i potpredsjednica Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Imamo situaciju da je to ohrabrilo migrante da ne poštuju više policajce, da ih maltretiraju i bojim se da će to ohrabriti brojne migrante da u jednom velikom valu, koji se mjeri sa 10, 20, 30 ili 50 tiuća ljudi, jer 10.000 ih čeka u Srbiji, a 90.000 u Grčkoj, da će krenuti prema BiH jer imaju osjećaj da ih određene frakcije ili dijelovi vlasti apsolutno štite – izjavio je Radončić.

Na pitanje o usaglašavanju stavova na nivou Vijeća ministara BiH, a o problematici migranata, ministar Radončić je podsjetio da je o migrantskoj krizi govorio na Vijeću ministara BiH i poduzimao konkretne poteze.

- Vjerujte da ja imam punu podršku kada je Vijeće ministara u pitanju da migrantsko pitanje treba rješavati na način da BiH ne može biti plato za njih i da se ne može to dešavati samo na prostoru na kojem dominantno žive Bošnjaci. Zašto je gospođa Turković podržala stavove gospodina Džaferovića, to treba pitati vrh SDA i njih osobno.

Mislim da u ovom trenutku imamo veoma lošu poruku koju će migranti, koji su izvanredno između sebe informirani i migranti koji imaju odlične ekipe trgovaca ljudima koji ih vode, to iskoristiti da u velikom valu dođu u BiH i, što je najgore, da ne poštuju domaće institucije vlasti. Kako već znate, već 9.000 u BiH ne žele pokazati svoju putovnicu ili osobnu iskaznicu našim policijskim organima.

Mi imamo posao s ljudima koji ne žele da se identificiraju kada je ova zemlja u pitanju, nemamo suverenitet nad ovom krizom i to je jedna veoma loša sigurnosna situacija – naveo je Radončić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 13:13