StoryEditorOCM
Regijapovratak zločinca

Milorad Ulemek Legija nakon sedam godina izašao iz zatvora i svjedočio na sudu, iznenadio je izgledom i tajnom porukom

Piše VIJESTI SD
8. ožujka 2023. - 18:06

Pomalo zaboravljeni lik iz srpskog podzemlja, jedno vrijeme jedan od najpoznatijih, Milorad Ulemek Legija, poslije sedam godina prvi je put napustio zatvor.

Došao je na Apelacijski sud u Beogradu kako bi svjedočio o ubojstvu novinara i urednika Slavka Ćuruvije.

Osuđeni ubojica, suradnik zemunskog klana i bivši komandant JSO smršavio je u odnosu na fotografije iz ranijeg perioda.

Legija je na suđenje došao u sivkasto plavoj odeći, a u sudnicu ga je uvelo devet policajaca. Policajci su sve vrijeme bili u sudnici. Ulemek je prilikom ulaska u sudnicu pogledao ka publici i podigao prst ka nebu. Pretpostavlja se da je Legija na taj način poslao neku poruku ili nekoga pozdravio. Isto je ponovio i kad je izlazio iz sudnice.

Nakon toga sutkinja je postavljala pitanja Ulemeku, a on je gotovo na svako isto odgovarao. Govorio je da nema ništa oduzeti niti dodati i da ostaje pri iskazu koji je dao 2016. godine. Zatim je odgovarao na pitanja odvjetnika Miroslava Kuraka.

image

Ulemek pred sudom 2007., korpulentniji nego danas

AFP

Jedno od pitanja bilo je da li je Kurak pucao na Ćuruviju. Legija je tiho odgovorio "ne". Odvjetnik ga je natjerao da ponovi odgovor navodeći da ga nije čuo. Ulemek je tad viknuo "ne".

Miloš Simović je rekao da neće odgovarati na pitanja i da ne ostaje pri iskazu jer se ne sjeća. Izjavio je i da ne poznaje optužene i na kraju je čestitao Dan žena. Aleksandar Simović je rekao da ne želi odgovarati na pitanja i da neće sudjelovati u tome, a kad ga je sutkinja pitala zašto odgovorio je da je to njegov osobni stav, piše Mondo.

Pojavljivanje Milorada Ulemeka Legije pred sudom neslavno je podsjećanje na opaki, zločinački režim Slobodana Miloševića koji je stajao iza ubojstva novinara Ćuruvije i političara Ivana Stambolića i brojna druga zlodjela izvan ratova koje je izazvao, a koja, evo, i nakon 25 godina čekaju pravosudni epilog.

Mafijaški repovi toga režima, poput Legije i ostalih, sudjelovali su i u ubojstvu premijera Zorana Đinđića i kriminalu koji se i danas proteže u Srbiji.

image

Legija 2003.

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2023 23:57